Kerst gaat door in het inloophuis

Ook in de coronatijd wordt in inloophuizen kerst gevierd. Met grote inzet en creativiteit wordt er van de kersttijd iets moois gemaakt. Scholieren in Leiden: ‘We willen de dak- en thuislozen een heerlijke warme maaltijd bezorgen in kerstsfeer.’

JOTA in Oostburg verraste bezoekers tijdens Pasen met een kleine attentie.

Inloophuizen die het hele jaar open staan voor daklozen, eenzamen en mensen met psychische problemen, werken hard om kerst op een aangepaste manier te vieren. Ze bieden  een erwtensoep to go aan. Ze bezorgen maaltijden voor twee zodat mensen thuis iemand kunnen uitnodigen. Knutselvrijwilligers zetten kerstpakketten in elkaar en engelen gaan op pad om mensen thuis te verrassen. Dit doen vrijwilligers van Groningen tot Zeeland, van Alkmaar tot Maastricht.

Samen optrekken
Kleinschalige ontmoetingen in deze moeilijke tijden. Het geeft saamhorigheid. Waar kranten berichtten dat veel kerstvieringen niet doorgaan, wordt er in inloophuizen gezocht naar alternatieve manieren van kerst vieren. Het zou mooi zijn als de kerken, inloophuizen, buurtpastoraat meer samen optrekken.

Anders dan normaal
Wat wordt er dan zoal gedaan? In Leiden werken zeven scholieren van het Stedelijk Gymnasium samen met het Straatpastoraat. Ze gaan langs bij verschillende (opvang)locaties en delen kerstpakketten uit. “Omdat een kerstdiner zoals voorgaande jaren niet zal lukken vanwege de huidige coronamaatregelen brengen we dit jaar het kerstdiner naar de mensen toe”, vertellen ze. “We willen dak- en thuislozen een heerlijke warme maaltijd bezorgen in kerstsfeer. Niemand zou eenzaam moeten zijn en daarom willen wij hen helpen aan een gezellige avond die net iets anders is dan normaal.” Met een gift van het Noodfonds van Netwerk DAK kan deze alternatieve kerstviering doorgaan.

Al is het nog zo’n klein gebaar: we proberen ook deze kersttijd te maken tot een feest van licht en verbondenheid.

aangepast: 15 december 2020