Inspiratie

Steeds meer talent onder één dak: “We hebben het in huis en kunnen elkaar echt versterken”

Samenwerken is elkaar versterken: vanuit die overtuiging geven Naomi, Veerle en Bart invulling aan hun werk voor Netwerk DAK. Samen vormen zij het kernteam van de organisatie. “Het heeft zo’n meerwaarde als we het met alle locaties samen doen.”

 

Netwerk DAK groeit. Niet alleen in aantallen, maar ook in kracht. Met inmiddels meer dan 150 aangesloten inloophuizen, buurt- en straatpastoraten, 160 betrokken beroepskrachten, 6000 vrijwilligers en 22.000 bezoekers zet het gehele netwerk zich dagelijks in voor mensen die anders buiten de boot dreigen te vallen.

Voor al die lokale gemeenschappen is Netwerk DAK de ontmoetingsplek waar inspiratie, verdieping en uitdaging samen mag komen. “We kunnen zoveel voor elkaar betekenen”, vertelt Veerle Rooze, directeur bij Netwerk DAK. “Samen kunnen we een krachtiger netwerk vormen.”

 

Talent in huis

Samen met Naomi van Berkel, projectleider Netwerkontwikkeling, en Bart Eigeman, projectleider Leren en innovatie, ziet Veerle dagelijks welk talent de lokale organisaties en straatpastoren uit ons netwerk in huis hebben. “Er is zoveel kennis opgebouwd in de dagelijkse praktijk. Het is aan ons om al dat talent te zien en ruimte te geven.”

“Ons werk gaat echt over het versterken van die lokale gemeenschappen”, vult Bart aan. “We weten dat het helpt om samen met anderen die vanuit dezelfde bezieling aan de slag gaan, te kijken naar: waar lopen we tegenaan? Wat speelt er? En hoe doen jullie dat?”

 

Samen sterker

Het ontbreekt het kernteam niet aan ervaring binnen de diaconale wereld. Voordat Veerle Rooze directeur werd bij Netwerk DAK was zij werkzaam in gevangenissen en inloophuizen. Naomi van Berkel is projectleider Netwerkontwikkeling en werkte daarvoor als coördinator bij het Annahuis en de Augustinus Parochie. Bart Eigeman begon zijn werkzame leven als pastoraal buurtwerker en was actief als presentiewerker.

De kernteamleden hebben alle drie een eigen aandachtsgebied binnen het netwerk. Naomi is het aanspreekpunt voor de inloophuizen, Bart houdt zich voornamelijk bezig met de leergemeenschappen en Veerle ontfermt zich over de strategische contacten en houdt contact met de straatpastores.

Ook binnen het kernteam werken de leden nauw samen. Zo vangen Naomi en Veerle op verschillende plekken in het land signalen op van wat er speelt en welke behoeften er zijn. Bart bedenkt op basis van die informatie creatieve werkvormen om daarmee aan de slag te gaan.

Zo start er binnenkort een werkgroep armoede. “We hoorden regelmatig dat armoede versterkt wordt”, geeft Bart als voorbeeld. “En omdat wij het heel belangrijk vinden dat er niet over mensen wordt beslist, willen we erachter komen hoe we de stem van mensen die in bestaansonzekerheid leven, kunnen versterken. In de werkgroep willen we daarachter komen door van elkaar te leren.”

 

Voorwaarden om waarden te behouden

Het kernteam maakt zich niet alleen hard voor overkoepelende thema’s in het lokale werk. Ook binnen het werkveld zelf zien zij regelmatig de uitdagingen waar betrokkenen tegenaan lopen. “Wij zijn toch vaak mensen die zichzelf makkelijk wegcijferen ten behoeve van de ander. Denk aan een vrijwilliger die heen en weer rent om voor iemand te zorgen, maar daardoor zijn eigen lunch overslaat”, vertelt Naomi.

Het zijn uitdagingen die vragen om creatieve en structurele oplossingen, ziet Bart. “In dit werk zijn goede bedoelingen niet genoeg, het moet ook georganiseerd worden. Je moet je dus blijven buigen over de voorwaarden die nodig zijn om de waarden van dit mooie werk te kunnen blijven realiseren.”

 

Hoopvolle toekomst

“Als kernteam bestaan wij niet voor onszelf, maar voor de behoefte die er is op al die plekken die bij ons betrokken zijn”, vertelt Bart verder. “En ik hoop dat mensen dat ook echt zo ervaren. Dat betrokkenen denken: wat fijn dat ik iemand in een vergelijkbare situatie heb ontmoet en daar inspiratie gevonden heb.”

Voor de toekomst van Netwerk DAK hoopt het kernteam vooral zoveel mogelijk mensen bij het netwerk te betrekken. “We hebben nu al een aantal mensen uit het netwerk dat zich inzet als projectleider of meehelpt met het ontwikkelen van trainingen of een werkgroep voorzit. Ik hoop dat mensen ons weten te vinden en weten dat er geen drempel is”, zegt Naomi. “Ook iedereen die denkt: ik wil me inzetten voor het grotere geheel ter ondersteuning van anderen, is welkom.”