In de Innovatie Labs van Netwerk DAK staat leren en experimenteren centraal. Uitkomsten delen we. Zo versnellen we verandering. Ontwikkelde kennis bij een lokale organisatie of een beloftevol initiatief vormen de basis van een Innovatie Lab. Alle projectleiders zijn betrokken bij een lidorganisatie.

Innovatie Lab: Ruimte voor diversiteit

In het inloophuis komen heel verschillende werelden bij elkaar. Verschillen in o.a. cultuur, sociale klasse en politieke voorkeur. Dit kan voor spanningen en (onderhuidse) conflicten zorgen. Hoe bouw je aan een cultuur waarin ieder mens ruimte voelt om zichzelf te zijn en bij te dragen? Waar ieders persoonlijke verhaal ruimte krijgt? In dit Innovatie Lab onderzoeken we hoe we een cultuur van gelijkwaardigheid en wederkerigheid versterken. Zodat diversiteit en inclusiviteit gestimuleerd worden. Projectleiders zijn Esra Altmis en Nihâl Esma Altmış. Zij hebben veel ervaring rond dit thema bij het inloophuis van Stichting Ik wil in Eindhoven.

De aanpak: een aantal organisaties die beter willen omgaan met verschillen in de eigen organisatie krijgen coaching en begeleiding. Er komt een bijeenkomst voor medewerkers en vrijwilligers met een migranten- of vluchtelingenachtergrond voor uitwisseling van ervaringen en lessons learned. Alle kennis delen we met iedereen in ons netwerk. Zodat verschillen niet leiden tot spanning, maar tot nieuwe ruimte.

Meer informatie: Esra en Nihâl Esma Altmış. Zie medewerkerspagina.

Innovatie Lab: Los!

Soms zit je vast in je rol. Soms zetten we elkaar vast. Die vrijwilliger die altijd te veel praat. Die bezoeker die vaak wat stil is. Wat als je eens met een andere blik de huiskamer van een inloophuis rondkijkt? Welke talenten zijn er dan in huis? In dit project doorbreekt Zwanine Siedenburg (drugspastoraat Amsterdam en Stichting ‘Walk of Life’) alles wat vast zit. Vanuit lichtheid onderzoekt ze hoeveel er los komt te zitten als je er samen even aan schudt. Op vijf plekken in het land stimuleert ze op interactieve en vrolijke wijze een eenmalige, creatieve activiteit. Op zoek naar nieuwe manieren van verbinding. Niet door te praten, maar door gewoon te gaan doen. Eens kijken wat er dan loskomt…

In dit Innovatie Lab wordt experimenteerruimte gecreëerd. Hoe werkt de ervaring daarna door? Wat is er losgekomen en wat is weer vast gaan zitten? Met alle betrokkenen reflecteren we op het experiment.

Ben je nieuwsgierig om nieuwe wegen in te slaan? Neem dan contact op met Zwanine Siedenburg.

Innovatie Lab: Luisterkracht

In het project Luisterkracht ontmoet een groep ‘mensen met ervaringskennis’ een aantal ‘mensen met beslissingsmacht’. Doel is dat deze ontmoetingen leiden tot een verandering van houding, en uiteindelijk ook van beleid.

Het uitgangspunt van Luisterkracht is dat mensen met ervaringen van armoede en uitsluiting  hun ervaringen, wijsheid, vragen en knelpunten delen met elkaar en met mensen met beslissingsmacht. Dit zijn bijvoorbeeld lokale politici, beleidsmedewerkers, leidinggevenden bij de politie en mensen uit het bedrijfsleven. De mensen met beslissingsmacht luisteren naar deze ervaringen, ontmoeten hen op gelijkwaardig niveau, en zoeken gezamenlijk naar mogelijkheden om beleid en werkwijze structureel te verbeteren. Centraal hierin is dat er een gezamenlijke vertrouwensband wordt opgebouwd, dat er geluisterd wordt naar het verhaal van ervaringsdeskundigen. Mensen hebben zeggenschap in de oplossingen voor problemen waar zij mee te kampen hebben.

Aan het eind van het project wordt de opgedane kennis gedeeld. Lees hier meer over het project Luisterkracht

Toolbox: Er is nu al een toolbox beschikbaar met andere – kortdurende – voorbeelden van ontmoeting en (beleids)verandering. Meer informatie.

Meer informatie: Meta Floor

Ook interesse om in een Innovatie Lab aan de slag te gaan?

Is er een thema dat je aan het hart gaat? Wil je graag je eigen opgebouwde ervaring inzetten om samen te leren? En zie je kansen om verandering te versnellen?

Neem dan contact op met Bart Eigeman, (projectleider Leren en innovatie, Netwerk DAK). Samen onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn.