Onzichtbare muren – Kom ook naar de themamiddag op 21 maart!

Onzichtbare muren?
Voor veel mensen die onze inloophuizen bezoeken, is het moeilijk om mee te komen in de samenleving. Daarover zijn genoeg verhalen vanuit de dagelijkse praktijk: steeds op straat staande gehouden worden door politie met de vraag om je te legitimeren. Een helpdeskmedewerker aan de telefoon die kortaf is: ‘Nee, er valt niets te regelen.’ Maar als een vrijwilliger van een inloopspreekuur die de Nederlandse taal vloeiender spreekt dan een keer belt, kan er opeens veel meer. Ze zijn misschien onzichtbaar, maar veel mensen in ons werk voelen de muren om zich heen. De basis van relationeel werken is gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Maar hoe doen we dat eigenlijk in de praktijk? Hoe geven we daar vorm aan? En wat is er nodig om dat te versterken?

Ruimte maken en ontleren
Tijdens de themamiddag gaan we samen zoeken naar waar die ‘onzichtbare muren’ zich bevinden. We zoeken naar onze eigen positie en privileges daarin en naar die van anderen. Welke soorten macht horen daarbij? En hoe kan je de macht die bij privileges hoort, inzetten voor mensen die deze privileges niet hebben? In de themamiddag wordt aandacht besteed aan hoe je kunt ‘ontleren’ om meer ruimte te maken voor iedereen. Het is een gezamenlijk zoeken welke beweging we daarin in ons eigen dagelijkse werk kunnen maken.

Innovatie Lab ‘Ruimte voor Diversiteit’
Deze themamiddag wordt georganiseerd binnen het Innovatie Lab ‘Ruimte voor diversiteit’ dat begin dit jaar van start is gegaan met Esra Altmis en Nihâl Esma Altmış als projectleiders. Zij hebben zelf jarenlange ervaring rond dit thema binnen o.a. het inloophuis van Stichting Ik Wil in Eindhoven. Ervaring die we samen vruchtbaar kunnen maken en verrijken vanuit ieders achtergrond. Met als doel om nieuwe wegen te verkennen hoe je aan een cultuur bouwt waarin ieder mens ruimte voelt om zichzelf te zijn en om bij te dragen.

Praktisch
Datum: donderdag 21 maart 2023 (Internationale dag tegen racisme)
Locatie: Mariahoek 17 (Kantoor van Netwerk DAK)
Tijd: 13.00 uur – 18.30 uur
Kosten: Gratis

De themamiddag valt in de vastenperiode van zowel christenen als moslims. Daarom is er een aangepast programma.

Na afloop eten we samen voor wie wil om de dag af te sluiten.

Geef je op

Vragen? Neem contact op met Esra Altmis en Nihâl Esma Altmış, esra.altmis@stichtingikwil.nl

Geef je hier op voor de themamiddag.