Beperkingen VNG Vrijwilligers-verzekering

Veel inloophuizen maken gebruik van de mogelijkheid die gemeentes bieden om vrijwilligers te verzekeren tijdens het werk dat zij als vrijwilligers verrichten. Dit is de “VNG Vrijwilligers­verzekering”.

Maar let op, er zijn op z’n minst 2 belangrijke beperkingen!

  • Allereerst; deze verzekering is niet door alle gemeentes afgesloten. Controleer bij de gemeente waar je inloophuis zich bevindt of de gemeente de verzekering heeft afgesloten.
  • En dan het volgende; deze verzekering is een zogenaamde ‘vangnet’-verzekering. Met andere woorden, de verzekering dekt de schade pas als eerst alle andere mogelijkheden uitgeput zijn. Een eigen, persoonlijke verzekering van de vrijwilliger dient dus eerst aangesproken te worden.
  • Denk er ook aan dat de verzekering ook niet de schade aan eigen spullen van de stichting of organisatie En ook dien je rekening te houden met het feit dat de Vrijwilligersverzekering niet een volledige dekking biedt wat betreft de bestuursaansprakelijkheid.

Kortom; de vrijwilligersverzekeringsverzekering die gemeentes bij Centraal Beheer afsluiten ten behoeve van hun vrijwilligers biedt enige zekerheid, maar als inloophuis moet je beseffen dat deze verzekering zeker niet alle risico’s afdekt.

Meer informatie