Verdieping

Intervisie: ‘Terugkomen bij de kern van het werk’

Concrete situaties uit het werk met elkaar delen en daar samen van leren: dat is het doel van intervisie. Hoe helpt dit het werk versterken? Buurtpastor en trainer Titus Schlatmann deelt zijn visie en werkwijze. Opbouwwerker Maja Postma vertelt wat intervisie haar brengt.

 

Maja Postma, opbouwwerker in twee wijken bij Stek in Den Haag:

 

Waarom doe je mee aan een intervisiegroep?

“In de dagelijkse praktijk word je meegesleept in de vragen die mensen aan je stellen, de situaties waarin je terecht komt of de emoties die het werk oproept. Intervisie is geweldig om je scherp te houden, om je even anders te laten denken en je werk in het juiste licht te plaatsen.

Wat we in de intervisiegroep doen, is naar aanleiding van een situatie of casus uit de praktijk, elkaar vragen stellen.  We vragen door naar de achtergronden van de ingebrachte casus om zo inzicht te verkrijgen. Dit alles helpt om terug te komen bij de kern van het werk.”

 

Wat betekent het om terug te komen bij de kern van het werk?

“De valkuil die we in het diaconale werk allemaal hebben is dat we vaak geneigd zijn om allerlei dingen te gaan regelen, opzetten, oplossen.

In de intervisie wordt duidelijk dat het in ons werk niet gaat om snelle resultaten halen, maar dat het erom gaat dat de ander zich veilig voelt, zich als mens gezien weet. Vandaaruit werken we en hopen we dat er stappen in iemands leven  gezet kunnen worden.”

 

Hoe helpen collega’s tijdens de intervisie?

“Veel van ons hebben solistische functies. Het is dan gewoon heerlijk om even je hart te luchten, om de relativering van een ander te horen, of juist aandacht te hebben voor de problemen van een ander. Er ontstaat op die manier meer verbondenheid  en samenhang in het werk.

Wat ik belangrijk vind, is dat ik mij echt medeverantwoordelijk voel voor de intervisie. Je kan niet zomaar aanschuiven met de houding ‘Ik ga wel even luisteren,’. Je moet zelf aangeven wat je wil leren en elkaar op een lerende manier ondersteunen.”

 


 

Titus Schlatmann, buurtpastor in Utrecht en trainer bij Trainingscentrum Kor Schippers:

 

Waarom is intervisie belangrijk?

“In de complexiteit van het werk gebeurt het soms dat je de hoofdzaak vergeet, je verliest jezelf in allerlei randzaken. Wat dan helpt is om te vertragen en om even samen te reflecteren. Zo kom je tot verdieping en inzicht. Bijvoorbeeld rond het gevoel van tekortschieten. Het werk is nooit af, hoe voorkom je dat je teveel van jezelf eist of verlangt?

Bij intervisie is er ruimte om jezelf als persoon te ontdekken. Vragen als: ben ik geduldig of ongeduldig, ben ik faalangstig, verlegen, waar loop ik voor weg, wat vermeid ik liever? Maar er is ook veel ruimte en tijd voor de praktische kant, voor vaardigheden in het werk, suggesties voor wat je zou kunnen doen.”

 

Wat zijn thema’s en vragen die bij intervisie aan de orde komen?

“De thema’s die we bespreken zijn heel divers. Het loopt uiteen van de mate waarin je je gedragen voelt door je eigen organisatie tot vragen over de eigen rol en taakopvatting. Bijvoorbeeld: wat vind ik van mezelf dat ik moet doen? Wat vragen mijn deelnemers van mij? Geven en ontvangen is daarin ook een groot thema.”

 

Waarom is het belangrijk om intervisie te doen samen met collega’s uit het hele netwerk?

“Ten eerste is het heel fijn om elkaar als collega’s te bevragen. Afgelopen bijeenkomst van de intervisie van straatpastores, verzuchtte één van de deelnemers: ‘Oh, wat is dit toch een thuiskomen, wat waardevol dat er zoveel herkenning is, dat we een antenne hebben voor elkaars worstelingen.’

Ook kan het heel behulpzaam zijn om je werkpraktijk even van een afstandje te bekijken. In diezelfde bijeenkomst zei iemand anders: ‘Ik ben nu fysiek afgereisd naar Utrecht, maar ook in mijn hoofd neem ik even afstand van mijn werk. Daardoor kan ik beter kijken.’

 


 

Intervisiegroepen

In de intervisiegroepen komen beroepskrachten in een vaste, vertrouwde groep van ongeveer 6 mensen zo’n 4 à 5 keer per jaar bij elkaar onder begeleiding een gecertificeerd supervisor. Ze delen ervaring, kennis en leven met elkaar mee. In 2023 waren er al drie intervisiegroepen voor straatpastores actief. In 2024 wordt het aantal intervisiegroepen uitgebouwd.

Meer informatie