Het MST lanceert een ontmoetings-app

In het najaar van 2020 heeft het MST in Tilburg de ontmoetings-app ‘MST|present’ gelanceerd. De app stelt mensen in staat elkaar digitaal te ontmoeten. Elke dag is er tussen 12.00 en 14.00 uur een online spreekuur waar vrijwilligers en beroepskrachten ‘aanwezig’ zijn. Ook andere leden van Netwerk DAK kunnen de MST-present-app via de Google Play Store downloaden. 

De app is een initiatief van het MST om ‘Mensen in beeld te houden’ in de 1,5-meter-maatschappij en ion de lockdown periode. Uit onderzoek blijkt dat 90% van Nederlanders en medelanders een mobiele telefoon gebruikt. In de coronacrisis is de betekenis ervan alleen maar toegenomen. Migranten, autochtone Tilburgers, anderstaligen en laaggeletterden maken intensief gebruik maken van hun mobiele telefoon.

Zo werkt het

Bezoekers kunnen de app openen door op de voordeur te tikken, ze betreden dan de huiskamer. Via pijlen kunnen ze in de huiskamer bewegen. Ze kunnen aan een tafel gaan zitten waar ze normaal ook gaat zitten. Ze kunnen zien welke personen deelnemen aan de app, ze kunnen daarbij aanschuiven en een gesprek beginnen. Bezoekers delen verhalen en ervaringen. Deelnemers kunnen de huiskamer weer verlaten door de app af te sluiten. In de app worden geen gegevens opgeslagen van bezoekers.

Hulpverlening

In de app zijn delen van het MST grafisch nagebouwd zoals de huiskamer en de spreekkamers. Ook kunnen mensen via de app voor advies en met vragen terecht bij de spreekuren van het Gasthuis en de Taalschool. Vrijwilligers en beroepskrachten zijn ‘aanwezig’ in de app om mensen te helpen. De app is laagdrempelig: gemakkelijk hanteerbaar voor laaggeletterden en digibeten.  Net als het gewone MST kent de app openings- en sluitingstijden. In de periode van de tweede lockdown is de app tussen 12.00 en 14.00 geopend.

De medewerker die de welkomstfunctie heeft kan vragen van mensen beantwoorden, maar kan ook doorverwijzen naar een 1 op 1 gesprek (spreekuren van het MST|Gasthuis, MST|Taalhuis, en de MST|Taalschool) in een digitale spreekkamer. De app wordt ook gebruikt voor taalmaatjes en groepswerk.

Interesse? 

De app is mede mogelijk gemaakt door Netwerk DAK, het Oranjefonds, het stimuleringsfonds van Thebe en de Vincentiusvereniging.

Inloophuizen die  interesse hebben om de app aan te passen voor hun eigen inloopcentrum, of gebruik willen maken van de app ‘MST|Present’ kunnen contact opnemen met het MST. De contactpersoon is Bic Driessen (b.driessen@rooihart.nl).

gepubliceerd: 27 januari 2021