Engelenproject verbindt mensen

In de donkere dagen voor Kerst zijn er heel wat mensen die behoefte hebben aan licht, troost of een hart onder de riem. Gelukkig zijn er ook heel veel mensen van goede wil die dat willen brengen. Een lokaal Engelenproject verbindt mensen anoniem met elkaar. Zij hoeven elkaar dus niet te kennen en dat mag zelfs zo blijven. De lokale organisatie zorgt ervoor dat de Kerstengel weet wie hij of zij vier weken lang mag verrassen met post, lekkers of wat moois.

Op initiatief van een aantal protestantse gemeentes rondom Den Bosch is in de adventstijd het Engelenproject van start gegaan. Juist nu is er behoefte aan engelen. In deze tijd van afstand bewaren, is er meer dan voorheen behoefte aan nabijheid, zorg voor elkaar en ruimte voor spontaniteit. In verschillende kerken hebben er afgelopen jaren engelenprojecten plaatsgevonden. Die ervaring willen de kerken delen, zodat het project op meer plaatsen kan worden uitgevoerd. Ook voor inloophuizen is het een bijzonder project!

Hoe werkt het?

Vrijwilligers brengen in de vier weken van Advent als kerstengel een kleine attentie/kaart bij iemand die om wat voor reden dan ook extra aandacht nodig heeft. Dit gebeurt anoniem. De eerste keer doet de kerstengel een briefje met uitleg bij de attentie/kaart zodat de ontvanger weet waar dit vandaan komt. Een kerstengel komt vier keer bij het adres, alle weken van Advent een keer (en soms ook nog met Kerst).

Het hele project is anoniem. Dit geeft de kerstengel de gelegenheid om iets te delen wat je anders niet zo snel zou doen. Het geeft ook de gelegenheid om engel te zijn voor iemand waar je normaal geen contact mee hebt. Er zit geen (verplicht) bezoek aan vast. Juist de verrassing dat er onverwachts iets leuks in de brievenbus zit of aan de deur hangt is wat mensen vaak zo raakt.

Wat je die vier weken brengt is afhankelijk van de kerstengel en van de ontvanger. De ene kerstengel gaat met al zijn/haar creatieve gaven aan de gang met bloemstukken maken. Een andere stopt iedere week een mooi gedicht in de bus, al dan niet met een chocolaatje. Het is afhankelijk van wat past bij de ontvanger. Een goede match tussen engel en ontvanger is van belang!

Meedoen?

Je kan als engel meedoen bij een bestaand project of zelf een project opzetten. Kijk op www.engelenproject.nl voor meer informatie.

gepubliceerd: 2 december 2020