Corona overzicht

Onderstaand volgen voorbeelden en tips van inloophuizen tijdens de corona crisis.

Bellen chatten en whats’appen en langsgaan

De meeste inloophuizen gaan bellen, chatten, starten whats’app groepen met de eigen bezoekers. Zij blijven telefonisch bereikbaar. Zet daar maximaal op in. Vraag de mensen wat ze nodig hebben, luister naar hun zorgen en laat merken dat je hen niet vergeet. Vraag of je hun telefoonnummer mag doorgeven aan iemand die hen blijft bellen.

inloophuizen stellen een telefonische hulplijn in. De Roobolkapel in Utrecht stelde een luisterlijn in.

Langsgaan bij mensen waar van je weet dat ze het moeilijk redden gebeurt ook. Blijf wel op veilige afstand.

Samenwerken

Inloophuizen kennen de meest kwetsbare mensen. Voorkom dat zij buiten beeld raken in de plotse explosie van hulpaanbod. Afstemmen en samenwerken met anderen is noodzakelijk. In veel wijken worden gezamenlijke telefoonlijnen opgezet. Zorg dat je inloophuis daar bij is, ook als je zelf gesloten bent.

Maaltijden uitdelen bij de deur

Vervang de maaltijd door afhaalmaaltijden die bij de deur afgehaald kan worden. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen de maaltijd thuis laten bezorgen. Bijvoorbeeld Meet Inn in Ede: “Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je je aanmelden voor een maaltijd. Tussen 17.00 en 17.30 uur kun je deze bij de deur van Meet-Inn afhalen. Heb je een kwetsbare gezondheid? Dan kun je het eten bij je thuis laten bezorgen.” Lees hier hoe ze dat in Ede doen.

Geld geven of bonnen

Geld geven of bonnen als voedselbanken gesloten zijn is een mogelijkheid.

Broodfiets

Vrijwilligers van de Open Hof in Groningen gaan ’s avonds met een broodfiets de stad in. Ze gaan daklozen zoeken om brood en koffie en thee uit te delen. Lees het artikel in rtv noord 17 maart 2020

Beperkt open blijven voor daklozen

Grotere inloophuizen waar veel daklozen komen zijn beperkt open en laten alleen daklozen toe. Aan thuislozen, mensen die wel een huis hebben, maar geen ‘thuis’, wordt gevraagd niet te komen. Daardoor zijn er minder mensen en is het mogelijk om afstand te houden. De openingstijden zijn afgestemd met de andere organisaties voor daklozen en maatschappelijke opvang. Oudere vrijwilligers wordt gevraagd om thuis te blijven. “We willen het zicht op mensen niet kwijtraken”, zegt directeur Gerhard ter Beek van Open Hof in Groningen, Van een totale sluiting van de daklozenopvang is geen sprake. We zijn een zorginstelling en hebben zorgplicht daarvoor krijgen we ook subsidie van de gemeente. Ook willen we het zicht op de mensen niet kwijt raken. Voor de rest houdt Open Hof zich volgens Ter Beek aan de richtlijnen van het RIVM en scherpt de maatregelen aan waar nodig.” (Bron rtv noord, 17 maart 2020)

Pauluskerk Rotterdam

De Pauluskerk in Rotterdam wil goed zorgen voor medewerkers en hun naasten en daarom komen oudere medewerkers (ouder dan 70) en medewerkers die een zwakkere of kwetsbare gezondheid hebben, niet meer werken. De Pauluskerk heeft alle activiteiten geschrapt om de meest basale opvang, hulp en zorg te kunnen blijven bieden: Open Huis, Eethuis, hulpverlening en de medische dienst. Een maximaal aantal mensen mag binnen, daklozen hebben voorrang boven thuislozen. Vrijwilligers die gezond en fit zijn, helpen extra mee. Kijk hier op de website

lees hier over Kruispunt Arnhem, bericht van 16 maart, dat beperkt open is.
Lees hier over aanloophuis Leeuwarden, bericht van 18 maart.
lees hier over de inloop in Eindhoven waar Ervaring die Staat en ’t Hemeltje beperkt open zijn.

Dramatisch is dat ook het Wereldhuis in Amsterdam zijn deuren moet sluiten: lees hier het bericht.

Lees ‘De kerken en inloophuizen zijn dicht, dus komt het drugspastoraat bij u langs’ over de drugspastor Zwanine Ziedenburg die bij de meest kwetsbaren langs gaat zolang het nog kan.

NRC schreef over hoe het inloophuis in de L-flat in Zeist zorgt voor de enige niet-kant en klaar maaltijd van de week. Lees hier het artikel. “Grada (88) heeft één keer griep gehad, rond 1960
Flatbewoner Grada Lammers zegt maandag door de telefoon dat ze voor virussen „niet zo vatbaar” is. In haar 88 levensjaren heeft ze één keer de griep gehad. „Rond 1960.” Ze is van plan naar de supermarkt te blijven gaan. Een lid van de bewonerscommissie van de L-flat belt haar op en raadt het af. Een dag later levert iemand boodschappen bij haar af. Vier keer kant-en-klare stamppot.

Grada Lammers is het nieuwe leven „nu al zat”. Haar naailes op dinsdag in het inloophuis gaat niet door. Ze wordt er wat somber van. „Ik ga het telefoneren maar wat opvoeren.”

Het inloophuis, de ontmoetingsplaats van de flat, is dicht. Geen naailes, geen computerles, geen herbeoordelingsgesprekken voor voedselbankklanten. Coördinator Ina Duit (62) is er wel. Woensdag staat ze te koken in het keukentje samen met een Iraanse vrijwilliger uit portiek vier. Ze maken avondeten dat ze bezorgen bij iedereen die normaal ’s woensdags naar de bewonersmaaltijd komt. Ze bezorgen bij Grada Lammers – haar enige níet-kant-en-klare-maal. Ze bezorgen ook bij een licht dementerende vrouw in een naastgelegen flat. Alleen als Ina Duit door de intercom jokt dat ze namens de huisarts komt, doet de vrouw open.

En L-flatbewoner André Sodaar (59) krijgt een portie. Een FC Utrechtfan met een diabetesvoet. Honkvast inloophuisgast. Zijn vrouw is enkele jaren geleden overleden. Zolang er voetbal op tv is, zei hij onlangs, voelt hij zich niet eenzaam. Dinsdag staat hij voor zijn voordeur op vier hoog en roept hij naar beneden: „Er is geen vóétbal meer!”