Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Gebouw en gastvrijheid

De uitstraling en inrichting van een gebouw hebben grote invloed op hoe mensen zich gedragen en of zij zich thuis voelen. Marc van Leent schrijft over gastvrijheid vanuit een vastgoed perspectief in zijn boek Publiek vastgoed, Analyses, concepten, voorbeelden, 2012, www.trancity.nl, met veel voorbeelden en achtergrondbeschouwingen.

Publiek vastgoed zijn gebouwen waar mensen gebruik van maken voor bepaalde functies en waar toevallige ontmoetingen plaats vinden. Van Leent noemt drie factoren die de mate van gastvrijheid en de sfeer bepalen.

Patroon

Publiek vastgoed heeft een Patroon nodig (patroonheilige, beschermer). Hij of zij vervult de rol van gastheer maar monopoliseert deze niet. De patroon hoeft er niet dagelijks te zijn, maar wel vaak genoeg om de toon te kunnen zetten. De patroon geeft het goede voorbeeld. Zijn of haar gedrag wordt gaandeweg overgenomen door de aanwezige werknemers, de vrijwilligers en de bezoekers. (blz. 55)

Poort

Een gastvrije ruimte moet gesloten genoeg zijn om beschutting te bieden, maar open genoeg om waar te nemen wat de omgeving te bieden heeft. Poorten zijn daarbij van groot symbolisch belang. Poorten ritualiseren omgangsvormen. Ze hebben een geruststellend effect en vormen een rem op egocentrisch handelen. Ook voor publiek vastgoed is de poort een mooie metafoor voor de balans tussen openbaarheid en beslotenheid. In het Nederlandse klimaat hebben alle vormen van publiek vastgoed deuren, maar hebben ze ook poorten? (blz. 56)

Plein

Het plein is een plek met een publieke verblijfsfunctie. Pleinen kom je overal tegen, niet alleen in de openbare buitenruimte, maar ook in gebouwen en op internet. Het begrip plein associëren we met ‘ontmoeting’. Het is een plek waar je een praatje kan aanknopen met onbekenden, en het is een plek om te zien en gezien te worden. Goed ingerichte pleinen dragen bij aan het gevoel van publieke vertrouwdheid. Het plein mag daarom niet ontbreken in het publieke vastgoed. (blz. 57)

 Publiek vastgoed, Analyses, concepten, voorbeelden, Marc vanLeent, Trancity, 2012, www.trancity.nl
 

terug
 
 
In Beeld
Activiteiten bij de inloop
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door