Inloophuizen hard aan het werk

Veel inloophuizen zijn gesloten voor bezoekers maar ze gingen onmiddellijk op andere manieren aan de slag. Ze bellen bezoekers, mailen, zetten groepsapps op. Een aantal inloophuizen waar veel daklozen komen blijven beperkt open in nauw overleg met andere organisaties die voor deze groep werken. De oudere vrijwilligers trekken zich terug.
Inloophuizen kennen de meest kwetsbare mensen en kunnen dus een belangrijke rol vervullen in het bij elkaar brengen van hulp-vragen en hulp-aanbod. In de wijken wordt afgestemd met andere organisaties, en probeert men gezamenlijke telefoonlijnen op te zetten. Een buurtpastor zegt: “Ik ben al door 4 alleenstaande mannen gebeld werd, omdat ze allemaal worstelen met de nieuwe beperkingen, en nergens meer naartoe kunnen.”
Voor daklozen is de situaties nijpend omdat ze nu eenmaal niet thuis kunnen blijven. Bibliotheken en andere plekken zijn dicht. Grotere inloophuizen blijven dan ook open maar overleggen met ‘ketenpartners ‘wat nodig is en hoe het veilig kan.

Enkele voorbeelden

Meet Inn Ede:
Kookt maaltijden die bij de deur afgehaald kunnen worden. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen de maaltijd thuis laten bezorgen. Lees hier hoe ze dat doen.

Groningen
“We willen het zicht op mensen niet kwijtraken”, zegt directeur Gerhard ter Beek van Open Hof, “Van een totale sluiting van de daklozenopvang is geen sprake. We zijn een zorginstelling en hebben zorgplicht daarvoor krijgen we ook subsidie van de gemeente. Ook willen we het zicht op de mensen niet kwijt raken. Wij hebben de plicht om open te zijn. Twee vrijwilligers van de Open Hof gaan nu ’s avonds met een broodfiets de stad in. We gaan daklozen zoeken om brood en koffie en thee uit te delen..’ Voor de rest houdt Open Hof zich volgens Ter Beek aan de richtlijnen van het RIVM en scherpt de maatregelen aan waar nodig.” (Bron rtv noord 17 maart 2020)

Arnhem
De huiskamer van Het Kruispunt blijft beperkt open in overleg met de nachtopvang van het Stoelenproject. Ook de opvang van Iriszorg (maatschappelijke opvang) is geopend. De huiskamer van het Kruispunt, waar een veertigtal mensen overdag terecht kan voor koffie, een gesprek, een spelletje of een maaltijd, laat momenteel alleen nog daklozen toe. Die maatregel is bedoeld om het aantal bezoekers zodanig te beperken. (Bron De Gelderlander 16 maart 2020)

Ondertussen zijn er al gemeenten die de opvang voor daklozen hebben uitgebreid om besmetting te voorkomen. Enkele waterleidingbedrijven, energiemaatschappijen hebben gezegd dat ze niet overgaan op afsluiting de komende weken en woningbouwcoöperaties bezinnen zich op hun huisuitzettingsbeleid.