Kent u werkelijk de mens achter uw cijfers?

In het project Luisterkracht ontmoeten een groep ‘mensen met een verhaal’ en ‘mensen met invloed’ elkaar gedurende een langdurig traject. Het project Luisterkracht loopt op dit moment in Breda en Den Haag.

Mensen met een verhaal zijn deskundig

Mensen die dak- of thuisloos zijn, mensen die die in hun dagelijks leven te maken hebben met uitsluiting of armoede, mensen die vastlopen in onze samenleving: zij weten uit eigen ervaring wat knelpunten zijn in het beleid en hoe dit aangepast of opgelost kan worden. Het is daarom belangrijk dat zij door mensen met invloed worden gehoord.
 
Sylvia Vrins (coördinator Annahuis Breda): “Mensen met ervaring op een bepaald gebied kunnen veel meer passende en haalbare oplossingen bedenken. En hoe meer perspectieven, hoe meer creativiteit.’

Samen eigenaarschap

Sylvia Vrins: “Werken volgens het principe ‘Niet over ons, zonder ons’ is misschien meer werk, maar ik geloof dat je er ook meer mee bereikt. Als je mensen meeneemt in het proces, er eigenaar van maakt, dan heeft het resultaat veel meer waarde. Dan weet je dat het aansluit bij de mensen om wie het gaat en dat zij erachter staan.”
 
Jannet van der Spek (Stek Den Haag) vult aan: “Ik denk dat je weerbaarder wordt tegen de waan van de dag, tegen de snelle oplossingen. Het kan heel waardevol zijn om te begrijpen: mensen hebben vaak iets heel anders aan ons hoofd dan precies in het hokje te passen van wat de hulpverlener voor ogen heeft.” Lees hier meer over de werkwijze van Luisterkracht.

Bewezen aanpak

Het idee voor Luisterkracht is afkomstig uit Engeland, waar in tientallen steden zogeheten ‘Poverty Truth Networks’ draaien. Het uitgangspunt van dit netwerk is: niets over ons, zonder ons. Duurzame, sociale verandering kan alleen plaatsvinden als mensen met ervaringskennis hierin wordt meegenomen: dat heeft de ‘Poverty Truth Network’ ondervonden. Meer informatie: https://povertytruthnetwork.org/.

Praktische informatie

Voor wie?

U bent beleidsmaker, werkgever, politieagent, politicus, welzijnswerker, rechter, IND-er, religieus leider of een ambtenaar met wonen, schuldhulpverlening en sociale zaken in je portefeuille. Uw werk heeft invloed op mensen in kwetsbare situaties.
 
En: u wilt het goed doen, want u weet dat uw werk grote invloed heeft op het leven van mensen in kwetsbare situaties

Wat vragen wij?

U verbindt zich gedurende één seizoen eens per maand aan de ronde tafel ontmoetingen en u wilt zich inzetten voor veranderingen en verbeteringen van het beleid.

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 28 juni organiseert Stek – voor stad en kerk – een vrijblijvende ontmoeting met de mensen achter uw cijfers. Tijdens deze informatiebijeenkomst over het project ‘Luisterkracht’ hoort u tussen 19.30 – 21 uur verhalen uit de werkelijkheid (welkom vanaf 19 uur). Mensen die te maken hebben met uw beleid, delen op een constructieve manier hun ervaringen. Niet om u persoonlijk aan te spreken op hun situatie of op persoonlijke oplossingen, maar om algemene leerpunten mee te geven. En om u uit te nodigen om voor enkele maanden mee te doen, zodat uw beleid nog beter kan worden.
 
LOCATIE: Lukaskerk, Om en Bij 2, Den Haag.
AANMELDEN EN INFORMATIE: Esther Israël, Stek, tel. 06 57734987.

‘De eerste stap naar het inloophuis’

Het project ‘Door corona de deur uit’ van Netwerk DAK inspireerde vijftien inloophuizen om bezoekers buiten de deur te ontmoeten. De Oase Oosterbeek bouwde een oude bakfiets om tot koffiebakfiets waarmee ze elke week op de lokale markt stonden. Lees meer