‘De eerste stap naar het inloophuis’

Op welke manier kunnen we ook mensen die niet naar het inloophuis komen ontmoeten en ondersteunen? Met die vraag gingen de afgelopen maanden vijftien inloophuizen aan de slag. Met een bijdrage van het fonds ‘Door corona de deur uit’ van Netwerk DAK organiseerde ze ontmoetingen buiten het inloophuis. Inloophuis Oase Oosterbeek deed ook mee. Coördinator Jeroen deelt zijn bevindingen.
 
Inloophuis Oase Oosterbeek vindt het belangrijk om de drempel van het inloophuis zo laag mogelijk te houden. “In eerste instantie denk je dat je activiteiten moet organiseren zodat mensen komen, maar het gaat juist om ontmoeting,” vertelt coördinator Jeroen. “Een activiteit zorgt weer voor een drempel. Als wij een spelletjesmiddag organiseren, komen er weinig mensen. Als we alleen koffie en thee aanbieden, dan loopt het vol en komen de spelletjes vanzelf op tafel.”
 
Inloophuis Oase Oosterbeek houdt het dus eenvoudig. Coördinator Jeroen: “We hebben dat echt moeten leren. Het gaat om ontmoeting.” Op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen mensen binnenlopen voor een kop koffie of thee, een praatje, een spelletje of de krant. Op woensdag verzorgt een aantal vrijwilligers een complete maaltijd. “Voor sommigen is dat het hoogtepunt van de week”, vertelt vrijwilliger Kitty (79). “De mensen die zelf niet kunnen komen, halen we op en brengen we ook weer thuis.”

Bakfiets

Toch merkt het inloophuis dat veel mensen die ze graag willen bereiken, toch niet over de drempel komen. Hoe laagdrempelig je de ontmoeting ook maakt. Door de lockdown tijdens de coronacrisis werd dit alleen meer sterker.
 
Het project ‘Door corona de deur uit’ van Netwerk DAK inspireerde de Oase om ook buiten het inloophuis voor bezoekers aanwezig te zijn. Ze bouwden een oude bakfiets om tot koffiebakfiets waarmee ze elke week op de lokale markt stonden.
 
Jeroen: “We hebben toen gemerkt dat de behoefte aan ontmoeting en zingeving groot is. Veel mensen bleven op de markt staan om uitgebreid gesprekken te voeren. Over gebeurtenissen uit het eigen leven, of juist over de wens om van betekenis te zijn voor anderen.”

Netwerk opbouwen

Waarom is het zo belangrijk dat het inloophuis mensen ontmoet? Jeroen: “Ik vind het mooi om hun netwerk te versterken. Ik zie dat mensen het in hun eentje niet redden of het moeilijk hebben. Als ze een netwerk opbouwen, gaan ze er op allerlei levensgebieden op vooruit.
 
Mensen in verbinding houden zich beter staande en hebben meer plezier in het leven. We kunnen de eenzaamheid niet oplossen, maar het is mooi om te zien dat mensen hier genieten en weer lachen.”

Eropuit gaan

De eigen huiskamer waar mensen elkaar kunnen ontmoeten blijft voor de Oase centraal. Toch zien ze ook een enorme meerwaarde van een ontmoetingsplek op locatie.
 
Jeroen: “Tegen andere inloophuizen zou ik dus zeggen: ga er mee experimenteren! Het aanbieden van gratis koffie en een gesprek op een centrale plaats in een dorp of een stad, verlaagt de drempel van het inloophuis enorm. Op die manier spreek je mensen die anders de eerste stap naar het inloophuis zelf nooit zouden hebben genomen.”
 
 
Het fonds ‘Door corona de deur uit’ van Netwerk DAK is mogelijk gemaakt door Oranje Fonds en maakt deel uit van Corona Sociaal Herstelfonds.