‘Eerst investeren in relaties, dan samen werken aan verandering’

“Het principe ‘niet over ons, zonder ons’ klinkt heel simpel, maar wordt in de praktijk vaak vergeten bij beleidsbeïnvloeding,” vertelt Sylvia Vrins, coördinator in het Annahuis in Breda. Daarom beginnen het Annahuis en Stichting voor Stad en Kerk Den Haag (Stek) in 2022 met het project Luisterkracht. Beleidsbeïnvloeding op basis van ontmoeting staat hierin centraal.
 
Ook Jannet van der Spek, projectleider bij Stek, merkt: “Er zijn ontzettend veel groepen in onze samenleving waar weinig naar wordt geluisterd. Het verhaal van mensen aan de rand, aan de onderkant, in armoede, hoor je maar zelden. Het laat zich ook niet in één keer vertellen. Daar is tijd en aandacht voor nodig.”

Investeren in relaties

Jannet: “In Luisterkracht werken we volgens de volgende stappen: eerst investeren in relaties en vertrouwen, dan verkennen welke maatschappelijke thema’s er spelen, en tot slot kijken wat je kan veranderen. Deze benadering kost tijd, maar het is uniek. Wat belangrijk is in Luisterkracht, is dat mensen écht meedenken over een ander beleid.”
 
Sylvia: “Als je mensen meeneemt in het proces, er eigenaar van maakt, dan heeft het resultaat veel meer waarde. Dan weet je dat het aansluit bij de mensen om wie het gaat en dat zij erachter staan. Je ziet mensen dan soms ook opbloeien, leert elkaars talenten kennen, steunt elkaar. Dat maakt het werk leuker. Ik denk oprecht dat de meeste beleidsmakers en politici de juiste bedoelingen hebben en geloven dat ze iets goeds doen voor de mensen. Alleen: als je mensen daarin niet meeneemt, dan komen jouw goede bedoelingen niet over. En zul je de plank ook vaker misslaan.”

Zelfvertrouwen

Jannet: “Ik zie dat het delen van hun ervaringen de deelnemers veel zelfvertrouwen heeft gegeven, het heeft ze in hun kracht gezet. Belangrijk daarin is juist het doel, de ambitie, het samen werken aan een andere samenleving. Dat je je verhaal deelt om de samenleving te verbeteren. Met het gevoel: samen gaan we ervoor!”