Ontwikkeling en beleid

Netwerk DAK ontwikkelde verschillende handreikingen rondom de ontwikkeling van kleinere inloophuizen. Wat is de zin en waarde van het werk? Hoe kun je beter inspelen op vragen die er zijn?

Dak bij de tijd

Speciaal voor bestuursleden en medewerkers van middelgrote en kleine inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat is deze handleiding geschreven. Voor wie eens goed naar de organisatie wil kijken, wie beter wil inspelen op de vragen die er zijn, voor wie het werk wil versterken en verbreden. Eerst wordt stil gestaan bij het waarom, hoe en wat van de organisatie en vervolgens komen de mogelijke bezoekers, de context en de voorwaarden aan de orde. Bekijk de handleiding hier.

Handleiding Goed op Weg

De handreiking ‘Goed op weg’ stimuleert een open gesprek tussen vrijwilligers van inloophuizen over de zin en waarde van het kerkelijk presentiewerk. Het materiaal is voldoende om vrijwilligers tijdens vier bijeenkomsten de trainen. Centraal staan vragen als: Wat zijn voor vrijwilligers momenten die er toe doen? Hoe kun je er met elkaar voor zorgen dat die momenten vaker voorkomen?
Download een verkorte versie van de handleiding hier. De volledige versie kun je aanvragen via info@netwerkdak.nl

Cursusmateriaal

In 2003 ontwikkelde Netwerk DAK cursusmateriaal speciaal voor inloophuizen. Op een aantal punten is het materiaal verouderd, maar nog steeds goed te gebruiken. Aan de orde komen de doelstellingen van het inloophuis; communicatie, luisteren, vooroordelen; en samenwerking en feedback geven. Thema’s die worden besproken zijn o.a. grenzen, huisregels, omgaan met agressie, gastvrijheid, vrijwilligersbijeenkomsten. Interesse om het cursusmateriaal te lezen? Vraag het materiaal aan per e-mail via info@netwerkdak.nl.