Wereld Daklozendag: ernstige zorgen over toename van (verborgen) dak- en thuislozen

Vandaag is het Wereld Daklozendag. Inloophuizen, buurt- en straatpastoraat vragen deze dag extra aandacht voor dak- en thuislozen en uiten ernstige zorgen over de grote toename van (verborgen) dak- en thuislozen.

Volgens de meest recente cijfers van het CBS zijn er opnieuw minder daklozen. Het aantal daklozen tussen de achttien en 65 jaar was begin vorig jaar 26.600. Dat zijn er ruim vijfduizend minder dan begin 2021.

Helaas zien we dit beeld niet terug in de praktijk.

Dakloosheid lijkt eerder toe dan af te nemen. De cijfers van het CBS die nu leidend zijn, geven slechts een deel van de werkelijke situatie weer. Er zijn veel ‘onzichtbare’ daklozen. Een grote groep valt namelijk niet op, omdat zij bijvoorbeeld in hun auto slapen of bij bekenden op de bank, zien ze bijvoorbeeld bij inloophuis De Herberg in Breda.

Ook Nico Binnendijk, straatpastor in Den Haag, merkt: ‘De samenleving is rauwer geworden.’ In drie weken tijd overleden zeven dakloze mensen.

Waar te beginnen?

We zijn heel blij met het initiatief van het Kansfonds om in steeds meer gemeenten ETHOS tellingen uit te voeren. Met deze manier wordt niet alleen feitelijke dakloosheid, maar ook een hele grote groep mensen die geen veilig eigen (t)huis hebben meegeteld. Dit is voor ons werk heel steunend, omdat de werkelijkheid waar men dagelijks mee te maken heeft op deze manier zichtbaar wordt gemaakt.

Dakloosheid is een woonprobleem. Samen met de coalitie SamenThuis2030 wordt er vandaag door het hele land actiegevoerd om de bestrijding van dakloosheid onderdeel te maken van het lokale woonbeleid. Het is hard nodig dat er op een andere manier naar dak- en thuisloosheid wordt gekeken en dat we hierin samen optrekken.