Wat kan het inloophuis betekenen voor Oekraïners?
Verschillende inloophuizen stellen hun ruimte beschikbaar voor Oekraïners. Zij hebben de afgelopen maanden waardevolle lessen opgedaan rondom het opzetten van activiteiten voor Oekraïners. Netwerk DAK spreekt met Rianne Bos, coördinator van DAC Zuidsingel in Amersfoort. De afgelopen maanden ontving het inloophuis elke donderdagavond een groepje Oekraïners voor creatieve activiteiten. Omdat ze op de opvanglocaties niet zelf kunnen koken, ontstond eind 2022 het initiatief om in de keuken van DAC de koken.
Wat kunnen inloophuizen betekenen voor Oekraïners?
“Ik denk dat inloophuizen een hele mooie rol kunnen spelen in het verwelkomen van Oekraïners in de samenleving. Het is voor hen heel fijn als ze meerdere plekken in de stad hebben waar ze zich een beetje thuis kunnen voelen. Bij ons hebben ze ook buiten de opvanglocatie een plek waar ze terecht kunnen, midden in de samenleving.”
Hoe zijn jullie activiteiten met Oekraïners begonnen?
“Aan het begin van de oorlog hebben wij direct contact opgenomen met de gemeente en welzijnsorganisatie met het aanbod: we willen graag iets doen. Zij vroegen een paar maanden later of wij de Oekraïners een plek konden bieden om, buiten hun opvanglocatie, te kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn toen twee vrijwilligers via de opvanglocatie bij ons in het inloophuis aan de slag gegaan. Eén keer per week organiseerden zij een creatieve activiteit in het inloophuis. Er kwam echter maar een handje vol mensen af op de activiteit. Degene die kwamen waren erg blij met de activiteit, maar wij waren een beetje teleurgesteld over de opkomst.”
Recent zijn er Oekraïners bij jullie gaan koken.
“Omdat de creatieve activiteiten niet zo goed liepen, hebben de vrijwilligers samen met de welzijnsorganisatie gekeken: waar is dan wel behoefte aan? Op de opvanglocatie krijgen de Oekraïners elke dag catering, ze mogen daar zelf niet koken. Daarom hebben wij onze keuken opengesteld. De eerste keer was een groot succes. Er kwamen veel mensen om te koken. Ze regelden zelf alles met de vrijwilligers, ook het boodschappen doen. De weken daarna kwamen er helaas minder mensen op de activiteit af. Deze week staan er meerdere namen op de inschrijflijst, dus wij hebben er vertrouwen in.”
Het is voor jullie dus best lastig om de Oekraïners te bereiken?
“ Het is inderdaad best zoeken. Samen met de welzijnsorganisatie merken we dat de groep in een lastige fase zit. Veel Oekraïners worstelen met de vraag: blijven we in Nederland of gaan we terug? Ze zijn erg zoekende. Daarnaast hebben veel Oekraïners in Nederland overdag werk. Een tip die ik aan andere inloophuizen zou meegeven is: als je Oekraïners wil bereiken, verwacht niet automatisch dat ze kunnen aansluiten bij activiteiten die overdag plaatsvinden. Bij ons is er vooral ’s avonds behoefte aan activiteiten.”
Denk je dat inloophuizen die tot nu toe nog geen activiteiten organiseren, iets kunnen betekenen voor Oekraïners?
“Waar behoefte aan is hangt enorm af van de opvanglocatie en hoe de gemeente het heeft geregeld. Het is goed om op de hoogte te blijven van de situatie. Zo kregen wij bijvoorbeeld afgelopen week het bericht dat de opvanglocaties binnenkort gaan verhuizen naar een nieuwe plek in de binnenstad. Daar is er geen gemeenschappelijke ruimte beschikbaar voor het knutselen met kinderen op zaterdagmiddag. Wij kijken nu of ze dat bij ons kunnen doen.
Aan het begin van de oorlog zijn er veel vrijwilligers en organisaties enthousiasme en energie begonnen. Inmiddels is de situatie al zo lang gaande dat sommige betrokkenen beginnen op te branden., Daarom kan het nu juist een goed moment zijn om hulp aan te bieden.”
Heb je nog een tip voor andere inloophuizen die met activiteiten willen beginnen?
“Een dilemma waar wij bij het organiseren van activiteiten over na hebben gedacht, is of we een (vrijwillige) bijdrage zouden vragen aan deelnemers. De welzijnsorganisatie raadde dat aan. Omdat veel Oekraïners een baan hebben, kunnen ze het echt wel betalen, en het geeft hen ook een soort verantwoordelijkheidsgevoel. Onze vrijwilligers vonden het echter niet fijn om met geld te moeten omgaan. Wij hebben uiteindelijk een middenweg gevonden.”
Wil jouw inloophuis graag iets betekenen voor Oekraïners? Of organiseer je al iets en wil je ervaringen uitwisselen? Rianne Bos gaat graag met je in gesprek. Stuur een mailtje naar coordinator@daczuidsingel.nl.