Vrijheidsmaaltijdsoep en Deel je tafel: sluit aan bij nationale dagen

Aansluiten bij nationale dagen, bijvoorbeeld Wereldvluchtelingendag, kan een mooie gelegenheid zijn om nieuwe mensen uit te nodigen in het inloophuis. Hoe kun je betekenisvolle ontmoetingen ondersteunen?

Nationale dagen zoals Wereldvluchtelingendag, Internationale dag voor de uitroeiing van Armoede, Werelddaklozendag of de Week tegen Eenzaamheid zijn mooie aanknopingspunten voor een thematische ontmoetingsmiddag of -maaltijd gekoppeld aan een maatschappelijk actueel onderwerp. Niet alleen krijgt het thema op deze dagen extra aandacht in de media, ook bieden betrokken organisaties vaak extra materiaal aan waarmee je zelf een activiteit kan organiseren.

Nationale dagen

De komende tijd vinden er bijvoorbeeld deze nationale dagen plaats:
– Bevrijdingsdag. Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei kan je je aanmelden om een vrijheidsmaaltijd te organiseren. Het is mogelijk om blikken Vrijheidsmaaltijdsoep te ontvangen. Meer informatie vind je hier.
– Wereldvluchtelingendag op 20 juni. Op de website van de Protestantse Kerk vind je verschillende ideeën voor activiteiten om tijdens Wereldvluchtelingendag te organiseren. Eén van de ideeën is de actie Deel je tafel. Meer informatie vind je hier. 

Betekenisvolle ontmoeting

Eerder publiceerde Netwerk DAK twee artikelen die dieper ingaan op het ondersteunen van betekenisvolle ontmoeting tijdens eenmalige activiteiten. Een mooie inspiratie voor wanneer je zelf een ontmoetingsmiddag- of maaltijd wilt organiseren.

– IDO Lelystad organiseert maaltijden met eerlijke verhalen. Zij beschrijven die: “In het project ‘eerlijke verhalen’ brengen we tijdens maaltijden de verhalen van mensen voor het voetlicht die vaak weinig gehoord en gezien worden. Centraal daarin staat de verbinding met elkaar.” Lees hier de tips en valkuilen die het IDO tegenkwam bij het organiseren van deze maaltijden.

– In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Lees in dit uitgebreide artikel achtergrondinformatie over het concept en tips over hoe je zelf een ontmoeting kan organiseren geïnspireerd op de werkwijze van de Living Library.