Verbonden met De Bakkerij in Leiden

De verdrietige gebeurtenis in De Bakkerij in Leiden heeft in het netwerk een schokgolf teweeggebracht. We zijn geschrokken, maar voelen ons ook verbonden. En die verbondenheid laten we ook samen zien en voelen met een bloemenactie. Iedere week worden er nu bloemen naar de Bakkerij gestuurd. Elke keer door een andere organisatie uit ons netwerk. Als teken van steun en verbondenheid. Al meer dan 20 lokale inloophuizen en diaconale organisaties doen mee met de actie.

Aandacht voor veiligheid

Maar naast die verbondenheid, brengt het ook het dilemma aan het licht waar we in het werk open en ontvankelijk zijn, maar ook aandacht voor veiligheid en niet naief zijn. Ben je zelf met het thema bezig?

Ben je zelf met het thema bezig? Op de netwerkdag op 3 oktober organiseren we een uitwisselingsgroep ‘Veiligheid in grenzen aangeven’.

In de Trouw

In een artikel in de Trouw reageert Veerle Rooze vanuit Netwerk DAK en ons netwerk op de gebeurtenis in Leiden.

Hieronder een stukje van het artikel:

Rooze werkt dertien jaar in de diaconale wereld, maar heeft nog nooit zo’n ernstig incident meegemaakt. Er is een schokgolf door het netwerk gegaan, vertelt ze. “Want vooropgesteld: we zijn niet naïef in dit werk. Medewerkers zijn altijd alert. Ze worden getraind op omgaan met conflicten, ze weten hoe mensen tot rust te brengen. Er is veel kennis en ervaring.”

Nieuwe groepen die in armoede leven

Tegelijkertijd bewegen ze op een dun koord, zegt Rooze. Veel bezoekers van de inloophuizen gaan gebukt onder hoge stress en zijn ten einde raad. “We werken met mensen die tussen wal en schip vallen. Het aantal mensen dat complexe, meervoudige problemen heeft, neemt toe. Die landelijke trend zien wij ook. In de inloophuizen zien we nieuwe groepen die in armoede leven. Mensen met psychische problemen die dringend hulp nodig hebben maar geen uitweg meer weten.”

Iedereen is van waarde

De medewerkers, vaak vrijwilligers, leven met hen mee, zegt Rooze. Ze weten de mens achter het probleem te zien. “Iedereen is van waarde, dat stralen ze uit. Dat geeft grote ontspannenheid bij mensen die gestrest binnenkomen. Het is ook vrolijk en leuk werk. Je moet bedenken hoe vaak het goed gaat.”

Lees het hele artikel op de website van de Trouw of in dit document.