Aanvraagprocedure Tijdelijk Noodfonds energierekening versimpeld

Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen terecht bij een speciaal noodfonds van het Rijk. Het Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt deze winter een deel van hun rekening. Sinds 6 maart is de aanvraagprocedure versimpeld.

Een goed initiatief om onder de aandacht te brengen onder bezoekers in het inloophuis. Al 40.000 huishoudens hebben in de afgelopen vier weken een aanvraag gedaan voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Voor wie is het noodfonds?

In aanmerking voor het noodfonds komen huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dat is minder dan 2980 euro voor een alleenstaande of 4180 euro voor samenwonenden. Het noodfonds kan bijspringen als zij over de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023 een hoge energierekening hebben.

Hoe werkt het?

Via www.noodfondsenergie.nl kun je een aanvraag indienen. Dat kan via je mobiele telefoon of computer. Je hebt nodig: een DigiD en het klantnummer en termijnbedragen van je energieleverancier.

Het noodfonds controleert samen met de energieleverancier of de aanvraag klopt. Als alles klopt, dan verlaagt jouw energieleverancier de energierekening. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Ondersteunen

Het is niet voor iedereen makkelijk om een aanvraag in te dienen. Voor huishoudens die moeite hebben om de aanvraag zelfstandig in te dienen, heeft het Noodfonds het mogelijk gemaakt om via DigiD-machtiging een aanvraag in te kunnen dienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor een hulpverlener of vrijwilliger in het inloophuis die bezoekers helpt bij het indienen van een aanvraag. Hoe dit werkt kun je hier vinden.

Langer open

Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft een maand langer open. Je kunt nu tot en met 30 april 2023 een aanvraag doen. Op deze manier hebben huishoudens die gebruik maken van de computerversie of nog niet beschikken over DigiD meer tijd om een aanvraag in te dienen. De aanvraagperiode blijft wel hetzelfde, namelijk tot en met 30 april 2023.