Protestantse Diaconie Utrecht zoekt Diaconaal opbouwwerker (31-08)

Kan jij met sociaal ondernemerschap en creativiteit het diaconale project Johannes in de Wijk verder brengen vanuit het gebouw van de Johannescentrumgemeente in de Utrechtse ‘wereldwijk’ Overvecht?

Wij, de Johannescentrumgemeente (JCG) en de Protestantse Diaconie Utrecht (PDU), willen ons inzetten voor en in de Utrechtse wijk Overvecht samen met een diaconaal opbouwwerker. Voor het versterken en uitbouwen van onze activiteiten zijn we op zoek naar een Diaconaal opbouwwerker (24 uur per week).

In de multiculturele wijk Overvecht staat het Johannescentrum waar een enthousiaste, inclusieve kerkgemeenschap huist; een gemeenschap van zoekers en zieners die, geïnspireerd door bijbelse verhalen, midden in de samenleving staat. Met het project Johannes in de Wijk (JidW), dat nu drie jaar draait, zetten wij ons in voor de wijk en haar bewoners. Onze missie is: geïnspireerd aanwezig zijn in de wijk om samen met buurtbewoners verhalen te delen, gemeenschap te smeden en waar nodig dienstbaar te zijn aan elkaar. Trouwe aanwezigheid en oprechte belangstelling zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Het project omvat allerlei activiteiten met en voor wijkbewoners; denk aan de halfjaarlijkse burendagen en de eetgroepen (Hanna’s Herberg) op woensdag en donderdag. We willen het project graag uitbouwen en toekomstbestendig maken. Daarmee bedoelen we dat we langdurige diaconale aanwezigheid in de wijk nastreven en willen werken aan een gezonde financiële basis om het project ook na begin 2026 te kunnen continueren.

Jouw opdracht is…

  • Borgen en doorontwikkelen van bestaande activiteiten;
  • Opzetten van nieuwe activiteiten samen met bewoners en partners uit de wijk;
  • Leggen van verbinding tussen wat er op zondag gebeurt en wat door de week plaatsvindt in het Johannescentrum, in samenwerking met de predikant en kerkenraad;
  • Bouwen aan een gezonde bedrijfsvoering samen met de beheerders van het gebouw en de kerkrentmeesters.

Jij bent…

  • een echte netwerker en bruggenbouwer;
  • creatief en ondernemend en houdt ervan om in samenspraak nieuwe activiteiten te bedenken en organiseren;
  • ervaren in het werken met vrijwilligers;
  • communicatief sterk en hebt ervaring met het gebruik van sociale media;
  • daadkrachtig en flexibel m.b.t. de planning van je werk en werktijden;
  • bekend met het christelijk geloof en voelt je geen vreemde in de kerkelijke context en weet ook hoe het eraan toegaat in een wereldwijk als Overvecht;
  • een werker met HBO werk- en denkniveau.

Wij bieden…
We bieden je een aanstelling in dienstverband (24 uur per week, cao PKN kerkelijk werker schaal 8) met flexibele werktijden en een eigen werkplek in het Johannescentrum. Het betreft een jaarcontract met optie tot verlenging. Je bent onderdeel van een team van vrijwilligers die het project samen met jou dragen en uitvoeren. Daarnaast is er een stedelijk team van diaconaal werkers waarmee je ervaringen kunt delen.

Interesse?
Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met Else Bezemer (voorzitter wijkkerkenraad) via 06-82565162. Een projectplan en evaluatieverslag van het project is op aanvraag beschikbaar. Wil je solliciteren? Stuur dan je motivatiebrief met CV uiterlijk 31 augustus naar personeelszaken@protestant-utrecht.nl. De gesprekken met kandidaten vinden plaats op 8 september 2023.
___

Aanvullende informatie bij vacature diaconaal opbouwwerker

Johannescentrumgemeente
De Johannescentrumgemeente (JCG) is een oecumenische, levendige gemeenschap van zoekers en zieners. De JCG is er voor iedereen die zoekt naar religieuze voeding en inspiratie op de eigen levensweg. We zijn betrokken op elkaar, op de mensen in onze stad en in de wereld. Wij laten ons inspireren door Bijbelse verhalen en verbinden die met eigentijdse teksten, liederen en rituelen. Het Johannescentrum, gevestigd in de wijk Overvecht, is de plek waar we iedere zondagochtend een dienst hebben, is een plek waar je tot rust kunt komen en in gesprek kunt gaan met anderen. Het is ons verlangen dat ons gebouw een sociale functie heeft. Op dit moment wordt het Johannescentrum gebruikt door vijf kerkgemeenschappen. Door de week wordt het gebouw gebruikt voor allerlei sociale en diaconale activiteiten, waaronder activiteiten van ons diaconale presentieproject Johannes in de Wijk.
Meer informatie: www.johannescentrumgemeente.nl

Johannes in de Wijk
Het project Johannes in de wijk is in 2019 geïnitieerd door de Johannescentrumgemeente (JCG) en de Protestantse Diaconie Utrecht (PDU) met als doel diaconaal aanwezig te zijn in de wijk Overvecht. De missie is als volgt verwoord:

We willen geïnspireerd aanwezig zijn in de wijk om samen met buurtbewoners verhalen te delen, gemeenschap te smeden en waar nodig dienstbaar te zijn aan elkaar. Daarbij is trouwe aanwezigheid een voorwaarde en oprechte belangstelling een uitgangspunt. Scheidsmuren en hekken die ontmoeting tussen heel verschillende mensen en groepen belemmeren, willen wij daarbij opruimen.

Belangrijke afspraken en uitgangspunten voor invulling van het project en activiteiten zijn:

  • We doen activiteiten in het verlengde van de geformuleerde missie;
  • Kernwaarden zijn kennismaking, verbinden, een plek creëren waar ieder zijn verhaal kan vertellen, ruimte creëren voor diversiteit van culturen en achtergronden;
  • De activiteiten vinden plaats in Overvecht. Hiervoor mag het Johannescentrum worden gebruikt;
  • De activiteiten hebben een diaconaal karakter;
  • Er is een betaalde diaconaal opbouwwerker die helpt activiteiten organiseren en uitbreiden. Er wordt gewerkt met vrijwilligers die helpen in organisatie en uitvoering van activiteiten.
  • We organiseren activiteiten voor en met bewoners en organisaties uit de wijk.

Het project heeft een looptijd van vijf jaar: van begin 2021 tot einde eerste kwartaal 2026. In de komende jaren wordt gekeken in hoeverre het project ook na die tijd gecontinueerd kan worden. Hiervoor is voldoende blijvende draagkracht en financiële zekerheid nodig. Aan die zekerheid willen we de komende tijd werken.

Activiteiten in 2022 waren: Hanna’s Herberg, halfjaarlijkse burendagen, workshops, de lunches van Blik en Pot, filmavonden, feestelijke ontmoetingen rond kerst en oud en nieuw, kledingruilbeurs, dialoogavonden, armoedemaaltijd, Hortusproject waarbij de binnentuin is opgeknapt en
vrijwilligersactiviteiten.
Meer informatie: https://wp.johannescentrum.nl/johannes-in-de-wijk/

Het projectplan en de evaluatie van Johannes in de Wijk zijn op aanvraag beschikbaar.