Oudere vrijwilligers behouden? Zet in op contact!

Onderzoek wijst uit: oudere vrijwilligers hadden last van de coronacrisis, maar keren meestal terug. Vrijwilligers hebben vooral het contact met anderen gemist, net als de kans om betekenisvol en nuttig bezig te zijn.

Het programma Samen Ouder Worden van het Platform Vrijwillige Inzet heeft in de zomer en herfst van 2021 onderzoek gedaan naar het behoud van oudere vrijwilligers na de coronacrisis. De conclusies van het onderzoek zijn ook voor inloophuizen interessant.

De coronacrisis heeft er voor bijna 60% van de vrijwilligers toe geleid dat hun vrijwilligerswerk tijdelijk of helemaal gestopt is. Degenen tijdelijk geen vrijwilligerswerk konden doen, hebben vooral het contact met anderen gemist, net als de kans om betekenisvol en nuttig bezig te zijn en plezier te hebben door het doen van vrijwilligerswerk.

Ga in gesprek

Ruim 90% van de oudere vrijwilligers komt terug als het kan en mag. Tegelijk is er dus gemiddeld zo’n 10% van de oudere vrijwilligers die al afscheid heeft genomen of dat overweegt.

Oudere vrijwilligers die niet terugkeren, doen dat vanuit persoonlijke overwegingen. Vrijwilligers die al gestopt zijn of erover denken, stoppen vooral vanwege veranderingen in hun persoonlijke omstandigheden en niet vanwege organisatorische redenen. Dit biedt een opening om met deze groep in gesprek te blijven over een mogelijke terugkeer als vrijwilliger met een passend en licht aanbod.

Drijfveren

Bij werving en behoud van nieuwe en terugkerende oudere vrijwilligers is het helpend om een onderscheid te maken tussen de drijfveren van ouderen om het vrijwilligerswerk (weer) op te pakken en wat het hen oplevert. De respondenten van dit onderzoek benoemen betekenis voor anderen als belangrijkste drijfveer, gevolgd door het feit dat het leuk en belangrijk is om te doen en dat vrijwilligerswerk sociale contacten oplevert. Die sociale contacten zijn voor oudere vrijwilligers de belangrijkste opbrengst en pas daarna betekenisvol en nuttig bezig en er plezier uit halen.

Behouden van oude vrijwilligers

Naar aanleiding van het onderzoek zette Samen Ouder Worden een aantal concrete acties onder elkaar rondom het behouden van oude vrijwilligers. Wil je ideeën hoe je zelf aan de slag kunt om oudere vrijwilligers te behouden, lees dan dit artikel.

Meer weten?

Bekijk op de website van het Platform Vrijwillige Inzet het hele bericht. Het volledige onderzoek naar het behoud van oudere vrijwilligers na de coronacrisis kun je hier downloaden.