Inspiratie

Koffie met collega’s: ‘Een moment van zorg voor elkaar’

Het koffiemoment samen met collega’s is heilig bij de Bakkerij in Leiden. Diaconaal predikant Judith van den Berg-Meelis: “In de hectiek van het werk is er vaak weinig aandacht en tijd voor alles wat naar binnen is gericht. Je wilt zo veel mogelijk tijd aan de doelgroep besteden. Bij ons dagelijkse moment aan de koffietafel merk ik: het is ontzettend fijn om een structuur te hebben om elkaar te ontmoeten en om bij te praten, om elkaar te vinden als er shit of gedoe is.”

 

Elke dag wordt er om 10.30 uur koffie gedronken in de Bakkerij in Leiden, samen met collega’s en andere organisaties in het gebouw. Judith: “Er zit een stuk zorg in. De manier waarop wij in de huiskamer mensen ontvangen, met aandacht en tijd om je verhaal te delen, die nemen we ook mee naar onze koffietafel. Samen met collega’s, bestuursleden en andere betrokkenen lief en leed delen, dat is namelijk ook belangrijk.”

Samenwerking

Daarnaast is het koffiemoment ook een moment van uitwisseling en samenwerking. “Het gebouw van de Bakkerij delen we met wel twintig andere maatschappelijke organisaties,” vertelt Judith. “Tijdens het koffiemoment ontstaan er interessante of praktische samenwerkingen. We vinden het belangrijk om elkaar makkelijk te kunnen vinden. Op die manier helpen we bijvoorbeeld ook relatief nieuwe of kleine organisaties met vragen als: ‘We komen er niet uit met de fondsenwerving, hoe doen jullie dat?’

We ontvangen in onze huiskamer vaak mensen die nergens anders terecht kunnen. Het is dan heel fijn om interdisciplinair te delen: wat denken jullie, waar zou dit en dat uitgezet kunnen worden? Op deze manier delen we ook signalen. Bijvoorbeeld: wij lopen er tegenaan dat een groep arbeidsmigranten niet kan douchen. Merken jullie dat ook?”

Start van de week

Ook op een kleinere schaal kan een gezamenlijk koffiemoment heel waardevol zijn. Judith: “Iemand uit Amsterdam vertelde mij laatst: bij ons werken mensen op allerlei verschillende plekken in de stad, maar op maandagochtend om 9.00 uur beginnen we samen de week. Bij dat moment zit ook iemand uit het bestuur. Zo simpel kan het zijn. Eén keer per week. Het begint met de zorg voor elkaar, maar er kan zo veel meer uitkomen. Meer begrip voor elkaar en meer uitwisseling. Het is ook een stopmoment. Die computer is niet heilig, dat telefoongesprek kan ook even wachten. Het is ook een goede manier om elkaar als persoon, los van het werk, beter te leren kennen.”

Een koffiemoment is ook een mooi moment om bestuursleden bij het werk te betrekken, ziet Judith. “Nodig hen ook uit om aan te sluiten. Op die manier zien de bestuursleden ook wie er dagelijks in het inloophuis komen en welke thema’s er op dit moment spelen.”

Veiligheid

Een gezamenlijk koffiemoment met collega’s kan ook het begin zijn van meer veiligheid in de werkomgeving. “Hoe beter je elkaar kent, hoe beter je kunt samenwerken en elkaar te hulp kunt komen. Bijvoorbeeld het vertrouwen: als ik hier in de gang om hulp roep, dan weet ik dat degene in het kantoor hiernaast me te hulp schiet. Op die manier werken we aan veiligheid op een relationele manier, waarin we zorg voor elkaar dragen.

De koffietafel gebruiken we daarnaast als een veilige ontmoetingsplek. Er werken hier veel vrouwen, terwijl het grootste deel van de bezoekers man is. De spreekkamers zitten allemaal een beetje achteraf. De koffietafel is dus vaak een werkplek of een ontvangstplek. Ook voor bezoekers is de huiselijke sfeer en een kop koffie veel fijner.”