Hoe ga je om met stijgende loonkosten?

In het hele land zien we stijgende prijzen. Ook voor organisaties met personeel in dienst is het een spannende tijd: de personeelslasten gaan omhoog.

We houden deze pagina up-to-date zodra er meer informatie is over stijgende loonkosten in de arbeidsvoorwaardenregeling PKN. Heb jij hier mee te maken? Houd deze pagina de aankomende dagen dan in de gaten! 

Een deel van de lokale organisaties in ons netwerk heeft personeel in dienst onder de cao Zorg en Welzijn. Zij hebben vanaf 1 juli al te maken gekregen met forse stijgingen in de personeelslasten. Anderen die onder de arbeidsvoorwaardenregeling PKN vallen, hebben er voorlopig nog minder mee te maken. De afspraken lopen nog tot medio 2024, maar het is niet ondenkbaar dat er tussentijds aanpassingen zullen plaatsvinden. Hou er goed rekening mee bij het opstellen van de nieuwe begroting 2024.

Hoe ga je daar als organisatie mee om?

De impact van de stijgende personeelslasten voor organisaties met geen of een beperkt aantal uren mensen in loondienst is niet heel groot. Maar heb je meer personeel in dienst, dan is dat anders. Sommige organisaties in het netwerk zien wel een forse stijging: soms van tienduizenden euro’s.

Vooropgesteld: het is niet eenvoudig om dit zomaar op te vangen. Manieren waarop we zien dat lokale organisaties dit opvangen is bijvoorbeeld door het aanvragen van extra fondsen en het zoeken van nieuwe fondsen die hun werk nog niet steunden of door voorgenomen investeringen uit te stellen (even geen nieuwe keuken in het inloophuis).

Gemeente

Je kunt er ook voor kiezen om in gesprek te gaan met de gemeente. Wat hierbij kan helpen, is om op te trekken met andere maatschappelijke organisaties. Zij hebben ook te maken met stijgende lasten. Een voorbeeld uit het netwerk is dat er een ‘gelegenheidsalliantie’ is gemaakt om het gesprek aan te gaan met wethouder en gemeenteraad, vanuit het idee dat je samen sterker staat. Zeker als je structurele financiering van de gemeente krijgt, is dit een goede optie.

Fondsen

Ook sommige vermogensfondsen verhogen hun bijdragen. Vooral met fondsen die je organisatie al langere tijd steunen, kun je meestal goed overleggen. Persoonlijk contact zoeken, is dan echt verstandig. Wat wel een risicovolle strategie als organisatie is, dat is nieuwe projecten bedenken om meer fondsen aan te vragen. Daarmee kun je misschien wel de stijging in personeelslasten dekken, maar dan zal er dus meer gedaan moeten worden door hetzelfde aantal mensen in hetzelfde aantal uren. Daarmee belast je mensen extra en dat is niet vol te houden op langere termijn.

Kom je er niet uit? Heb je moeite om de begroting rond te krijgen? Vraag je je af wat slim is? Netwerk DAK denkt graag mee. Stuur een bericht naar info@netwerkdak.nl. We horen het ook graag als jullie juist een goede manier hebben gevonden om met stijgende loonkosten om te gaan. Door ervaringen te delen kunnen we elkaar ondersteunen!