Een nieuwe stichting opzetten: “Als je de eerste stap zet, openen er vanzelf nieuwe deuren”

Daniel Poesiat droomt ervan om in Dordrecht een straatpastoraat op te zetten. En meer dan dat: hij is bezig om deze droom te realiseren. Dat doet hij met ondersteuning van Klaas Koffeman, die vanuit Netwerk DAK hem in het proces begeleidt. Een nieuw straatpastoraat oprichten, hoe gaat dat in zijn werk?

Daniel: “Ik werk nu als veldwerkerker bij het Leger des Heils en had al langer het gevoel: wat zou het mooi zijn als er in Dordrecht ook een straatpastor aanwezig is, die mensen aandacht kan geven. Eerder dit jaar hakte ik de knoop door: ik ga dat straatpastoraat oprichten! Toen kwam alleen de vraag: ‘Hoe doe je dat?’”

Duidelijkheid

Via Netwerk DAK kwam Daniel in contact met Klaas. Als gepensioneerd straatpastor heeft Klaas jarenlang ervaring met de praktijk. Hij werkt nu als vrijwilliger in een coachende en adviserende rol bij Netwerk DAK. Hoe heeft zijn begeleiding Daniel ondersteund? “Het eerste wat Klaas heeft gedaan is mij een beetje remmen. Klaas schepte voor mij echt duidelijkheid, rust, ratio in mijn ideologische plannen. Hij liet het proces bij mij, maar kwam wel met een paar goede vragen.”

Kernteam

De eerste stap die Daniel na overleg met Klaas zet, is: het bij elkaar brengen van een kernteam van enthousiastelingen om mee te sparren. Klaas vertelt: “Samen met dit kernteam van lokale inloophuizen en diaconale organisaties, iemand van het Leger des Heils en een geestelijk verzorger, hebben we gekeken: wat is precies de rol van het straatpastoraat ten opzichte van bestaande organisaties? Ik sloot aan bij de bijeenkomsten om vanuit mijn jarenlange ervaring als straatpastor achtergrond te geven over belangrijke aspecten in de werkwijze van het straatpastoraat.”

De gesprekken zijn positief: het straatpastoraat kan aansluiten bij een lokale diaconale organisatie. Daniel is op dit moment bezig met fondsenwerving en het betrekken van onder andere de gemeente in zijn plannen. Komende zomer hoopt hij als straatpastor te beginnen.

Durf te doen!

Wat zou Daniel willen meegeven aan anderen die ook dromen van een straatpastoraat bij hen in de stad? “Je moet het gewoon doen! Het gaat ook om een stukje durven, wat heb je te verliezen? Het is een lang proces, maar begin bij de eerste stap niet al tien stappen vooruit te denken. Dan zijn er altijd beren op de weg. Begin met stap één, dan stap twee, dan stap drie. Onderweg openen er deuren die je van tevoren niet had gezien.

Voor mij was één zo’n deur dat Klaas kwam helpen. Die bracht rust in het proces. Een andere deur is de samenwerking met andere lokale organisaties, die het ook een fantastisch idee vinden. Dat is toch waanzinnig? Ik had nooit verwacht dat anderen mijn idee zo zouden oppakken.”

Droom je er ook van om een straatpastoraat op te richten? Of zou je vanuit het inloophuis graag met een straatpastor werken?  Klaas Koffeman is beschikbaar voor een verkennend gesprek. Neem bij interesse contact op met Naomi van Berkel (naomivanberkel@netwerkdak.nl; 06- 29274615).