Hoe gaan we verder na de verkiezingen? Ervaringen uit het land

Leeft de verkiezingsuitslag in inloophuizen? Drie ervaringen uit Breda, Rotterdam en Tilburg.

De Herberg in Breda

Plekken die vooral werken met dak- en thuisloze mensen, zoals de Herberg in Breda, zeggen weinig te merken van de uitslag. Coördinator Karin Gommers vertelt: “Mensen zijn bij ons vooral bezig met overleven. We waren afgelopen weekend ook open, maar het was nauwelijks onderwerp van gesprek. Men heeft andere zorgen aan het hoofd.”

House of Hope in Rotterdam

Bij House of Hope in Rotterdam is de verkiezingsuitslag thema van gesprek. Directeur Cor Hubach: “Wat in gesprekken en discussies enorm helpt, is dat er een basis is waarin we elkaar kennen en waarderen. Dat zorgt voor veel minder hardheid en oordeel naar elkaar.

Toch zijn er zeker ook ongezouten meningen. Daar zijn we alert op, en proberen mensen ook aan te spreken: niet oordelen en roddelen over elkaar. Waar we heel alert op zijn, is dat we als organisatie geen statements maken. Niet omdat we vinden dat jouw mening er niet mag zijn, maar omdat het de gemeenschap beschadigt.”

MST|Mensen in beeld in Tilburg

Rob van der Zwan, directeur van MST|Mensen in beeld houden uit Tilburg vertelt: “In de ochtend, net op het werk tref ik op de eerste etage enkele medewerkers en vrijwilligers aan. Ze zijn lichtelijk in shock over de verkiezingsuitslag. Anja, werkzaam in het beheer, hoort het met belangstelling aan, maar snapt niet echt de ophef.

In de huiskamer beneden krijgt diezelfde Anja, die PVV stemt, een hand, een grijns en een opmerking van haar Somalische collega. “Anja, gefeliciteerd met de overwinning van Geert Wilders. Jij wordt vast de volgende minister van sociale zaken.”

Gehoord aan de tafels in de huiskamer: zegt een Somalische bezoeker zijn buurman: “Nou Achmed, ze komen je morgen ophalen, hoor”. Mo legt uit aan een medewerker: Geert Wilders houdt van Nederland. Ik hou van Nederland. Dus heb ik op Geert Wilders gestemd.

Lekker verwarrend: de scheidslijn tussen PVV-gezinden en andersgezinden valt niet samen met de grens tussen migranten en niet-migranten. Migranten zijn wel wat gewend. Zij vrezen misschien meer de mannen en vrouwen van de Nederlandse systeemwereld dan Geert Wilders die de boel eens flink heeft opgeschud.”