Landelijke netwerkdag 2024 – Programma

We nodigen je van harte uit voor de landelijke netwerkdag op 12 november in de Opstandingskerk in Houten! Een dag vol nieuwe ontmoetingen, frisse ideeën en inspirerende verhalen. Hier vindt u het programma van de netwerkdag. Wij houden deze pagina up to date met de meest recente informatie over de workshops.

Programma

Vanaf 9.30 uur           inloop
10.00 uur                    plenair programma
11.00 uur                     koffie met iets lekkers
11.15 uur                     eerste workshopronde
12.30 uur                    lunch en informatiemarkt
13.30 uur                    tweede workshopronde
15.30 uur                    borrel en informatiemarkt

NB: opgeven voor een workshop is niet nodig. Bij binnenkomst kun je aangeven welke workshop je wilt volgen.

Workshops

Eerste workshopronde

  • Vertrouwen op de kracht van de ander
    Als ik alleen ben, dan weet ik wie ik wil zijn voor mezelf en het grotere geheel. Maar alleen durf ik het niet te pakken. Luister naar de verhalen van de Powervrouwen. Zij vertellen hoe je in een Wmove zelfregiegroep samen elkaars energie kan voelen, aanboren en stapelen.
    Powervrouwen van WMove i.s.m. Bärbel Goedeking
  • Overhoop of over hoop
    15 bedden, een inloophuis, 2e hands kledingwinkel en een koffiebranderij met koffiebar. We zijn minder geïnteresseerd in wat er allemaal misging en niet kan. We kijken naar wat er wel kan en wat goed gaat. Een bruisend geheel waarin we bouwen op en met de talenten van elkaar.
    Stichting OVERHOOP, Woerden
  • Present besturen: planmatig organiseren van relationeel werken
    Kom dilemma’s op het spoor in het besturen van jouw organisatie in een mini-leergemeenschap. Scherp je eigen perspectief aan en leer van anderen!
    Deelnemers van de leergemeenschap ‘Besturen in een relationele organisatie’ i.s.m. Bart Eigeman
  • Focus en finaliteit in je werk
    Sta jij of je organisatie voor een vraagstuk en kom je er niet goed uit? In deze workshop verkennen we hoe het nadenken over ‘finaliteit’ – het uiteindelijke doel van je werk – kan helpen om focus aan te brengen en betere keuzes te maken. Door samen te reflecteren op vragen als “Waar zijn we op uit?” en “Wat is het uiteindelijke doel van het werk?”, onderzoeken we hoe je wat jullie voor ogen hebben en de dagelijkse realiteit van het werk dichter bij elkaar kunt brengen. Met behulp van het spel ‘Trechteren’, ontwikkeld door Stichting Presentie en Levvel, krijg je inzicht in de finaliteit van jullie werk en daarmee een handvat om situaties beter te begrijpen, samen te doordenken en gerichter te werken aan de essentie van wat je wilt bereiken.
    Guus Timmerman (Stichting Presentie)
  • Impact onderzoeken als gezamenlijk gesprek
    Een praktijkvoorbeeld van hoe je jouw gemeenschap kan betrekken bij het onderzoeken en maken van impact.
    Deelnemers van de masterclass Impact i.s.m.. Annemarie de Wit (Fonds Franciscus)
  • De wereld groter maken. De buitenwereld betrekken bij het werk van een inloophuis. 
    Hoe tijdelijke relaties en samenwerkingen kunnen bijdragen aan het verbreden van je gemeenschap.
    Mensen van het Wereldhuis (STEK) in Den Haag i.s.m. Lisa Koolhoven
  • Hoe eerlijk moet je zijn? Dilemma’s en kansen in het contact met vermogensfondsen
    Ons werk is weerbarstig en onvoorspelbaar. Soms duurt het jaren voor iets gaat lopen. Voelt het eerst als duwen en trekken. Is het doorzetten en opnieuw beginnen. Dat staat op gespannen voet met fondsenwerving: voor een fonds moet het kort en met een snel resultaat zijn. Maar is dat wel zo?
    Suzanne Kooij (Directeur, Stichting RCOAK)
  • Verbinden met jezelf in de zorg voor een ander
    In de wereld van vandaag moeten we veel. We willen voldoen aan de verwachtingen en denken aan alles en iedereen. Behalve aan onszelf. Het resultaat? We zijn snel moe, gestrest of voelen ons niet gelukkig. Dat kan gelukkig anders. Het antwoord is heel simpel: door goed voor jezelf te zorgen. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Het is voor jou en je omgeving belangrijk dat jij keuzes maakt die goed zijn voor jou. Juist wanneer je in het dagelijks leven zorgt voor anderen.
    Inger Strietman
  • Samen sterk met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen
    Zijn jullie klaar om het beste uit vrijwilligers en ervaringsdeskundigen te halen? In deze workshop gaan we samen in op hoe jullie de ervaring van iedereen kunnen benutten om meer impact te maken. Vrijwilligers en ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar voor jullie inloopplekken; tijdens deze bijeenkomst bekijken we hoe ieder talent hierin kan bijdragen en tot zijn recht kan komen.
    Danielle Ternatus en Annemarie Mols | VIPvoorElkaar

Tweede workshopronde

  • De ongeschreven regels die ertoe doen…
    ….kunnen behoorlijk in de weg zitten. (Zelf)redzaam zijn in de Nederlandse samenleving is voor sommige (migranten)groepen een opgave. Vrijwilligers (‘Steppingstones’) uit deze groepen zelf kunnen hier het grote verschil maken.
    Rob van der Zwan (MST Tilburg)
  • Luistergroepen: zelfzorg in samenzorg
    We doen met elkaar de verschillende stappen van een luisterronde volgens de ‘gemeenschapstherapie’ uit Brazilië. Door op een specifieke manier met elkaar het dagelijks leven te delen – zowel zorgen als plezier – verbinden we ons met elkaar en ontstaat er ruimte om nieuwe kracht uit te putten. Tussendoor doen we een beweging, een gedicht of een lied. Zie ook: www.luistergroepen.org
    Luistergroepen Amsterdam i.s.m. Linda van de Kamp
  • De wijk in: outreachend werken 
    Kennis uit het veld: inzicht in doel, werkwijze en ervaringen rond outreachend werk. Over hobbels (letterlijk en figuurlijk) en verrassende ontmoeting.
    Kennisgroep ‘De wijk in’ i.s.m. Erik van Marissing (Inloophuis De Ontmoeting Amersfoort) en Margreet Heij (De Brug Delfshaven)
  • Over veiligheid gesproken: bouwen aan een veilige cultuur
    De vijf lessen van vijftien organisaties die samen onderzoek deden naar veiligheid in een relationele organisatie.
    Deelnemers van de leergemeenschap ‘Veiligheid in het relationeel werken’ i.s.m. Thijs Tromp.
  • Klaar voor de toekomst. Sterker en duurzamer als lokale organisatie. 
    Praktische handvatten om je lokale organisatie te versterken en toekomstbestendig te maken. En welke strategieën voor duurzame financiering horen daarbij?
    Niels van Zeben (Oranje Fonds)
  • Solidair met mensen zonder documenten
    Inloophuizen en straatpastores door het hele land kunnen helpen bouwen aan een vangnet van solidariteit voor mensen zonder verblijfsvergunning. Krijg inzicht in hoe we de krachten kunnen bundelen en praktische hulp kunnen bieden.
    Joset van der Hoeven (Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak (NOO))
  • Ravijnjaar 2026. Gemeentelijke bezuinigingen, van bedreiging naar kans
    Krijg inzicht in de bezuinigingsopgaven waar gemeentelijke overheden zich voor gesteld zien maar ook de kansen die er zijn om als organisatie het eigen werk gefinancierd te krijgen.
    Frank Speel (Programmamanager, Vereniging Nederlandse Gemeenten) i.s.m. Nathalie van Schagen (Lobbyist en kwartiermaker Dakloos Voorbij!)