Workshops

Elke workshopronde kun je kiezen uit verschillende verdiepende gespreksgroepen, masterclasses en inspiratiesessies.

Workshopronde 1

De talenten van bezoekers ontdekken en ruimte geven

Workshop met Zwanine Siedenburg (Drugspastoraat Amsterdam)
Ervaar de kracht en talenten van bezoekers in deze ludieke en ervaringsgerichte workshop. Samen onderzoeken we hoe je de talenten van bezoekers kunt ontdekken en gebruiken. En, hoe je hen vervolgens ruimte kunt bieden om deze talenten ook in te zetten in het inloophuis. Aan het eind van de workshop ga je naar buien met een heel andere blik op bezoekers in de huiskamer en hoe je hen kunt betrekken.

NoordAs: de wethouder op het spreekuur

Masterclass over ervaringsdeskundigen en politici die elkaar ontmoeten. | Met Huub Waalewijn (projectleider NoordAS) en één van de deelnemers.
De NoordAs in Amsterdam organiseert al jarenlang ontmoetingen tussen mensen uit de wijk die te maken hebben met armoede met wethouder Marjolein Moorman en haar ambtenaren. De concrete ervaringen rondom armoede worden gedeeld met mensen die het beleid maken. Hoe pakken zij dit aan? Wat zijn de basisvoorwaarden om deze gesprekken goed te laten verlopen, zodat er recht wordt gedaan aan de verhalen, en er een verandering plaatsvindt? Wat kunnen we hiervan leren voor het werk in ons eigen inloophuis?

Zingeving en de waarde van het alledaagse werk

Hoe je ruimte aan zingeving geeft samen met bezoekers en vrijwilligers | Gespreksgroep met Thijs Tromp (Protestantse Theologische Universiteit)
De PThU heeft onder leiding van Thijs Tromp onderzoek gedaan naar zingeving in het inloophuis. In het werk van inloophuizen wordt zingeving breed gezien in het alledaagse en relationele. Wat is deze brede definitie van zingeving en hoe herkennen jullie dit in je eigen werk? In deze gespreksgroep willen we de eerste resultaten van het onderzoek presenteren, handvatten geven over het versterken van de nadruk op zingeving in het inloophuis, maar ook het onderzoek verder te verrijken door gezamenlijk ervaringen te delen en zo zicht te krijgen welke kennis rond ‘zingevend werken’ er al gezamenlijk is opgebouwd.

Analyseer je financieringsmix 

Masterclass met Yvonne Rosloot (KNHM)
In deze tijd van stijgende (personeels)kosten en inflatie kost het organisaties nog meer moeite om financieel rond te komen. Laat staan reserves op te bouwen voor tegenslagen of investeringen. Herkennen jullie dat? De urgentie wordt dan ook steeds groter om eens een stap terug te doen en jullie financieringsmix tegen het licht te houden. Hoe komen jullie aan geld? En wat is ervoor nodig om nieuwe bronnen aan te boren? Onder leiding van Yvonne Rosloot organiseert KNHM foundation trainingen over financiële duurzaamheid van inloophuizen. Zij zal haar ervaringen en tips van de afgelopen jaren delen en gaat met jullie in gesprek aan de hand van een praatplaat die jullie zelf kunnen invullen.

Nieuwe vrijwilliger? De eerste kans op ontmoeting

Intake en werving van nieuwe vrijwilligers vanuit presentieperspectief | Begeleider masterclass Yvon van Noort (Stichting Presentie)
Hoe maak je van de intake van nieuwe vrijwilligers een ontmoetingsmoment? Hoe kun je de eerste kennismaking gebruiken om iemands talenten te ontdekken en hierbij aan te sluiten? Hoe geef je een juist beeld van het werk? Maar ook: hoe verken je samen wat wel en niet bij iemand past? Na deze workshop ga je naar huis met prikkelende vragen om (nieuwe) vrijwilligers beter te leren kennen.

Een vertrouwenspersoon, klachtenregelement en wat nog meer?

Els Driessen | Sesam Academie
Sociale veiligheid in het inloophuis is belangrijk, maar wat komt er allemaal bij kijken? Met welke wetten en regelgeving heb je te maken? Wat is verplicht en hoe pak je het zo aan dat het ook echt ondersteunend is bij het creëren van een veilige cultuur? In deze workshop worden de verschillende aspecten van sociale veiligheid besproken en krijg je praktische handvatten en een checklist voor de invoering ervan.

Workshopronde 2

Eerste Hulp bij het herkennen van psychische problematiek

Gespreksgroep met Max Paans  (psychisch verpleegkundige en straatpastor in Ede)
Het is in het contact soms zonder dat je het door hebt: met open blik naar iemand kijken is heel goed. Maar een beetje achtergrond over psychische problematiek kan soms zo helpen om gedrag te kunnen duiden en er goed mee om te gaan. Mensen met psychische problemen brengen hun eigen uitdagingen mee naar het inloophuis. In deze gespreksgroep wordt een korte schets gegeven van de meest voorkomende psychische problematiek en gaan we aan de slag met vragen als: ‘Hoe ga je om met manipulatief gedrag en verslaving?’, ‘Hoe blijft het inloophuis een veilige plek wanneer de politie op de stoep staat?’, ‘Hoe neem je de mensen die je tegenkomt serieus’, en vooral ook: ‘Hoe ga je niet over de eigen grenzen daarbij?’

Hoe kunst levenskracht versterkt

Inspiratiesessie met theatermaker Thamar Kemperman (Pauluskerk Rotterdam)
In deze inspiratiesessie ontdekken we de verschillende manieren waarop je kunst, theater en muziek kunt inzetten, waarmee mensen hun eigen levenskracht kunnen versterken. Hoe kan kunst ontregelen, een nieuw perspectief bieden en bezoekers nieuwe kanten van zichzelf laten ontdekken? Samen met Thamar Kemperman gaan we onderzoeken wat kunst opent en mogelijk maakt en krijg je inspirerende voorbeelden om dat in het eigen inloophuis te gaan organiseren.

Kansrijke fondsenwerving: samen met de mensen om wie het gaat

Masterclass met Elise Kant (directeur Haella Stichting en initiatiefnemer Kleine Armoede Hulp)
Goede fondsenwerving begint met een sterk plan. Degene die daar het beste bij kunnen helpen, zijn de mensen om wie het gaat. Zij weten wat er nodig is in het inloophuis en aan welke initiatieven zij behoefte hebben. En vaak is hun rol bij de uitvoering ook nog eens cruciaal voor het succes ervan en het bereiken van andere deelnemers. Elise Kant vertelt over haar ervaringen bij Kleine Armoede Hulp, waar initiatieven die ontstaan uit de doelgroep zelf, centraal staan.

Wat er verandert als je samen in gesprek gaat

Het benutten van ervaringskennis voor (beleids)verandering en hoe je daar als inloophuis eenvoudig mee begint | Gespreksgroep met Jannet van der Spek (Stek Den Haag)
Veel bezoekers van het inloophuis hebben structureel te maken met armoede of uitsluiting. Op steeds meer plekken worden ontmoetingen georganiseerd tussen bezoekers van het inloophuis en ambtenaren, wethouders, of andere mensen met invloed. Het doel is om zo mensen te raken en te laten meevoelen in elkaars wereld dat het leidt tot beleid wat helpend is. Niet over ons, zonder ons, is het motto. Welke mogelijkheden zijn er? Waar loop je tegen aan, wat zijn aandachtspunten, wat zijn mogelijkheden? Een workshop onder leiding van Jannet van der Spek die in het buurthuis van de Lukaskerk in Den Haag een gespreksgroep is gestart in het kader van het project Luisterkracht.

Een vertrouwenspersoon, klachtenregelement en wat nog meer?

Els Driessen | Sesam Academie
Sociale veiligheid in het inloophuis is belangrijk, maar wat komt er allemaal bij kijken? Met welke wetten en regelgeving heb je te maken? Wat is verplicht en hoe pak je het zo aan dat het ook echt ondersteunend is bij het creëren van een veilige cultuur? In deze workshop worden de verschillende aspecten van sociale veiligheid besproken en krijg je praktische handvatten en een checklist voor de invoering ervan.

Je eigen vuur brandend houden

Christiane van den Berg | Pastoraat supervisor
Er komt in de dagelijkse praktijk veel op je af. Hoe houd je te midden van uitdagingen en de weerbarstige praktijk ook je eigen vuur brandende? Hoe kun je waarborgen dat je energie geeft aan de dingen waar je zelf energie van krijgt? Introspectie op de praktijk en je eigen handelen is daarin belangrijk. Het appel dat er op jou als coördinator of straatpastor wordt gedaan triggert vanalles: hoe ga je daar mee om?

Workshopronde 3

Een inloophuis zonder muren

Buurtgericht werken en aansluiten bij wat er speelt in de buurt | Workshop met Titus Schlatmann (Trainingscentrum Kor Schippers) 
Buurtgericht werken betekent: aansluiten bij wat er al speelt in de buurt en inspelen op de individuele talenten van mensen uit jouw netwerk. Dat vraagt om een perspectiefverandering van het idee van ‘mensen binnenhalen’, naar aansluiten bij wat er al is. Activiteiten zijn hierin vooral een middel om verschillende doelgroepen te bereiken en he netwerk in de buurt te versterken. In deze workshop is ook ruimte voor de vraag: hoe geef je ruimte aan de eigenheid van mensen, ook als ze een andere culturele achtergrond hebben?

Ik ben mens, jij toch ook?

Werken aan een inclusieve sfeer door aan te sluiten bij de leefwereld van armoede | Workshop met Annelies Neutel (Ubuntu-educatie)
Onbewust sluiten we niet altijd aan bij de leefwereld van iemand in armoede. Taalgebruik, prijzen, impliciete uitstraling: het kunnen extra drempels zijn voor (nieuwe) bezoekers. Hoe kun je als inloophuis echt aansluiten bij de leefwereld van de mensen voor wie je er ook wilt zijn? Tijdens deze workshop gaan we uit van de eigen praktijk. Wat betekent armoede of bestaansonzekerheid voor jou, welke ervaring heb je er zelf mee of welke onbewuste vooroordelen heb jij en hoe werkt dat door? We staan stil bij (mens)waardig geven en ontvangen.

Besturen en de kracht van een relationele organisatie

Hoe benut je als bestuur de kennis en ervaring van coördinatoren, vrijwilligers en bezoekers? | Masterclass georganiseerd Annemarie de Wit en Marleen van de Ven (Fonds Franciscus)
Het verbinden van werelden: dat is waar het om gaat in een relationele organisatie. Hoe geef je als (bestuur) ruimte aan deze meerstemmigheid? Hoe voer je met elkaar het goede gesprek? En hoe zorg je ervoor dat bezoekers, vrijwilligers, coördinatoren en bestuurders invloed hebben op het beleid van het inloophuis? Een workshop door Annemarie en Marleen waarin o.a. geleerde lessen vanuit het Fonds Franciscus programma gedeeld worden met als doel om gezamenlijk beleid te maken met oog voor wie je het doet.

Hoe leeft diversiteit in jou 

Workshop met Esra Altmis (Stichting Ik Wil)
Hoe leeft diversiteit in jou – oefening met identiteitskaarten van wat je allemaal bent. Hoe voelt het als je op deze identiteit wordt bevraagd? Inclusiviteit begint met zelf goed voelen, zodat je dit als basis kunt gebruiken om er in het inloophuis over in gesprek te gaan. Samen onderzoeken we: wat kan jouw inloophuis doen voor meer diversiteit?

Hoe verbind je je met de ander: ervaringen uit het straatpastoraat

Bernadette van Dijk | Straatpastoraat Amersfoort

Veiligheid en grenzen aangeven

Thijs Tromp | Protestantse Theologische Universiteit

Bij aankomst kiest iedereen drie workshops uit. Wil je zeker zijn van een plek bij de workshop die jouw voorkeur heeft? Zorg dat je op tijd aanwezig bent.