In leergemeenschappen wordt samengewerkt rond belangrijke en urgente thema’s uit het werkveld die om doordenking en verdieping vragen. In werkgroepen wisselen praktijkwerkers kennis en ervaring uit rond een gedeeld thema of werkgebied.

Leergemeenschappen

Leergemeenschap Besturen in een relationele organisatie

Er zijn voor mensen in een kwetsbare situatie vraagt veel van medewerkers en vrijwilligers in inloophuizen en straatpastoraten. Besturen spelen een belangrijke ondersteunende en stimulerende rol. Of het nu gaat over goed werkgeverschap, organisatie-inrichting of een cultuur waar aandacht en trouw centraal staat.

In deze leergemeenschap delen we samen met bestuursleden van lokale inloophuizen en van het straatpastoraat kennis en ervaring. We reflecteren op dilemma’s en lessons learned. Op basis hiervan ontwikkelen we o.a. een basistraining voor (nieuwe) bestuursleden. Deze leergemeenschap wordt in samenwerking met Fonds Franciscus georganiseerd.

Voor wie: bestuursleden van inloophuizen en straatpastoraten.
Meer informatie:   Bart Eigeman (Netwerk DAK)  en Titus Schlatmann (begeleiding leergemeenschap van organisaties van straatpastoraten (Trainingscentrum Kor Schippers). Zie medewerkerspagina

Leergemeenschap Relationeel werken en veiligheid

Hoe werk je aan een veilige omgeving? Hoe ga je om met fysieke agressie en hoe kan het voorkomen worden? In ons werk willen we in relatie blijven met mensen, ook als het gaat om veiligheid en begrenzing. Tijdens 4 dagen (2x een tweedaagse) delen we ervaringen en dilemma’s uit de praktijk en reflecteren daar samen op. Dat doen we met praktijkwerkers en mensen met ervaringskennis uit ons werkveld, maar ook met inbreng van mensen met een specifieke expertise van buiten.

Deze leergemeenschap maakt onderdeel uit van het bredere onderzoeksprogramma ‘Kenniswerkplaats zingeving en geestelijke verzorging thuis.’. Thijs Tromp (bijzonder hoogleraar diaconaat aan de Protestants Theologische Universiteit) inventariseert samen met praktijkwerkers en mensen met ervaringskennis ervaringen, thema’s en dilemma’s. Doel is om trainingsaanbod voor (toekomstige) praktijkwerkers te ontwikkelen voor het versterken van een veilige én relatiegerichte cultuur.

Voor wie: praktijkwerkers en mensen met ervaringskennis die ervaring hebben met het werken met dak- en thuisloze mensen.
Duur: een tweedaagse workshop en een terugkomdag
Eerstvolgende startmoment: 29 januari 2024
Maximum aantal deelnemers: 12
Locatie: Congrescentrum Mennorode, Elspeet.
Kosten: gratis. Van deelnemers wordt een actieve deelname gevraagd.
Meer informatie: Naomi van Berkel (Netwerk DAK)

Leernetwerk Positionering

In dit leernetwerk komen leidinggevenden uit het diaconale werkveld samen om te reflecteren op strategische thema’s rond de positionering en zichtbaarheid van ons werk. We trekken samen op en verkennen de mogelijkheden voor gezamenlijke activiteiten en initiatieven. Ook is er ruimte voor onderlinge steun en intervisie. Deelnemers van het leernetwerk bereiden wisselend de bijeenkomsten voor. Dit leernetwerk wordt in samenwerking met Fonds Franciscus georganiseerd.

Voor wie: leidinggevenden van (middel)grote organisaties uit het diaconale werkveld.
Activiteiten: 6 werkdagen per jaar
Meer informatie: Veerle Rooze (Netwerk DAK)

Werkgroepen

Werkgroep Armoede

Ben jij in je werk nauw betrokken bij mensen in situaties van armoede? En vind je het belangrijk om je ervaringen te delen en met elkaar verder te komen? In de werkgroep Armoede wisselen medewerkers van inloophuizen en straatpastores kennis en ervaringen uit rond dit thema. We signaleren wat er speelt en kijken welke vervolgstappen nodig zijn. Aanvullend op deze werkgroep is er een werkgroep Dak- en thuisloosheid.

Voor wie: medewerkers die werken met mensen in een situatie van armoede of medewerkers van organisaties die zich daar meer op willen richten.

We komen een aantal keer per jaar bij elkaar in Utrecht.

Meer informatie: Bart Eigeman (Netwerk DAK). In samenwerking met Nathalie van Schagen (vanuit landelijke coalitie Dakloosheid voorbij) en Gerlinda Robbertsen (zakelijk leider Goud van Noord). Zie medewerkerspagina

Werkgroep Dak-en thuisloosheid

In de werkgroep Dak- en thuisloosheid slaan we een brug tussen de drukte van de dagelijkse praktijk en het werken aan structurele oplossingen. Als straatpastor of medewerker van een inloophuis neem je in deze werkgroep de tijd en ruimte om te reflecteren. We inventariseren knelpunten en dilemma’s in het dagelijkse werk en kijken samen waar kansen liggen voor beleidsbeïnvloeding en belangenbehartiging. Daarbij benutten we de expertise van onafhankelijke belangenbehartigers voor dak- en thuisloze mensen. De werkgroep maakt onderdeel uit van de landelijke coalitie Dakloosheid Voorbij

Voor wie: straatpastores, medewerkers van inloophuizen waar men veel contact heeft met (dreigende) dak- en thuisloze mensen, mensen met ervaringskennis op dit thema.

Meer informatie: Bart Eigeman (Netwerk DAK).  In samenwerking met Nathalie van Schagen (Kwartiermaker landelijke coalitie Dakloosheid Voorbij).

Netwerk Straatpastores

Straatpastores uit Nederland en Vlaanderen zijn verenigd in het Netwerk Straatpastores (LOND (Landelijk Oecumenisch Netwerk Drugs- en straatpastores)). Dit netwerk is gericht op onderlinge uitwisseling en ontmoeting. Twee keer per jaar is er een bijeenkomst, soms gericht op kennisuitwisseling, soms is het een werkbezoek. Pastores uit het netwerk hebben daarnaast geregeld onderling, informeel contact.

Aanvullend zijn er drie intervisiegroepen voor straatpastores actief. Ook kunnen straatpastores individuele coaching krijgen. En we bieden ondersteuning aan mensen die een nieuwe stichting voor straatpastoraat willen opzetten. Lees meer.

Eerstvolgende bijeenkomsten: donderdag 14 maart 2024, 5 november 2024
Meer informatie: Veerle Rooze (Netwerk DAK).