Inspiratie

Geld werven met een benefietlunch: ‘Meer dan een maaltijd alleen’

In het Jessehof in Delft schoven afgelopen maand dertig gasten aan bij een Italiaanse pranzo, een uitgebreide viergangenlunch. Tijdens deze benefietlunch werd 2500 euro ingezameld. Bestuurslid Jenny Goedhart deelt haar ervaringen en tips.   

Met dank aan een bijdrage van verschillende fondsen organiseert het Jessehof in Delft sinds 2022 een wekelijkse maaltijd op vrijdagavond en drie keer per week verse soep. “Onze maaltijden zijn meer dan maaltijden alleen,” vertelt Jenny. “Het is het hart van het inloophuis. Het is de gezelligheid van het samen eten, het uitwisselen van recepten, en soms ook educatie. Bijvoorbeeld via een voorlichting over koken met lokale ingrediënten, zoals gele courgettes.”

Samenwerking
Eens per maand verzorgen vrijwilligers van de Rotaryclub Delft de wekelijkse maaltijd. “Tijdens een ‘kookoverleg’ met alle koks zijn we samen met de Rotary op het idee gekomen om een benefietmaaltijd te organiseren. Een mooie samenwerking die op verschillende plekken in de publiciteit is geweest. Daarnaast hebben we bij het werven van deelnemers ook van het netwerk van de Rotary gebruik gemaakt.”

Deelname aan de benefietmaaltijd kostte 75 euro. Tafels werden onder andere bezet door mensen uit het bedrijfsleven, het eigen netwerk van bestuursleden, de Rotary en vrienden van het Jessehof.

Gemeenschapsvorming
De inkomsten van de benefietlunch worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Ten eerste wordt er van het geld af en toe wat extra’s georganiseerd bij de maaltijden, bijvoorbeeld voor een speciale aspergemaaltijd of zelfgebakken koekjes tijdens de feestdagen. Ook worden de vrijwilligers extra in het zonnetje gezet en worden zaken betaald die niet automatisch door subsidie vergoed worden, zoals het stemmen van de piano, het onderhoud van het biljart en het aquarium. “Zaken die belangrijk zijn voor de gemeenschapsvorming in de Jessehof,” verduidelijkt Jenny.

Het werven van eigen inkomsten heeft ook een ander bijkomend voordeel. Jenny: “Bij veel fondsen en subsidies wordt er gevraagd om een eigen bijdrage. Wij hebben in het inloophuis geen ruimte voor een kringloopwinkel of andere activiteit die geld oplevert. Dit is dus een mooi alternatief om geld in te zamelen voor de eigen bijdrage.”

Geleerde lessen
“De reacties waren erg positief,” vertelt Jenny enthousiast. “We hopen in het najaar nog een keer een benefietlunch te organiseren. Deze editie hebben we ingezet op een uitgebreide maaltijd waar we een hoge prijs voor vroegen. De volgende keer houden we de prijs waarschijnlijk iets lager, rond de vijftig euro, en serveren we drie gangen. We hopen op die manier meer mensen te krijgen die mee-eten.”

Tips
Ben je enthousiast geraakt om ook een benefietmaaltijd te organiseren? Jenny deelt een aantal tips. “Wat ik heel geslaagd vond en andere inloophuizen zeker zou aanraden, is om met een thema te werken en dat zo ver mogelijk door te voeren. Naast het Italiaanse eten hadden wij Italiaanse wijnen, Italiaans bruiswater en rood-groene servetten.”

Daarnaast benadrukt Jenny dat het belangrijk is om te zorgen voor een bijzondere binnenkomst. “Wij serveerden alle gasten bij binnenkomst een glaasje prosecco. De voorzitter hield een korte toespraak en we lieten filmpjes zien over het Jessehof. Mensen komen niet alleen voor de maaltijd.”

Een laatste aanrader is om consumpties apart af te rekenen, deelt Jenny. “De maaltijd was inclusief het welkomstdrankje, maar voor extra dranken moeten gasten bijbetalen. Dat hebben we van tevoren duidelijk gecommuniceerd en resulteerde in extra inkomen!

Meer informatie en toegang tot het draaiboek is ook beschikbaar voor andere Netwerk DAK inloophuizen. Stuur een mail naar info@jessehof.nl t.a.v. Saskia Bolten (Voorzitter) of Jenny Goedhart (Penningmeester). De foto’s van het evenement zijn gemaakt door Gerke Kok (Secretaris).