inloophuizen

buurtpastoraat

straatpastoraat

Vrijwilligers

menu x
menu x

inloophuizen

n

buurtpastoraat

n

straatpastoraat

n

Vrijwilligers

Vrijwilligers

100 inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat door heel Nederland staan open voor ieder die een gesprek wil, een vraag heeft, eenzaam is of juist iets wil doen met anderen. Vrijwilligers, medewerkers, bezoekers en deelnemers respecteren elkaar en trekken samen op. Op deze website vindt u alle organisaties, ervaringen en informatie.

100 inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat door heel Nederland staan open voor ieder die een gesprek wil, een vraag heeft, eenzaam is of juist iets wil doen met anderen. Vrijwilligers, medewerkers, bezoekers en deelnemers respecteren elkaar en trekken samen op. Op deze website vindt u alle organisaties, ervaringen en informatie.

100 inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat door heel Nederland staan open voor ieder die een gesprek wil, een vraag heeft, eenzaam is of juist iets wil doen met anderen. Vrijwilligers, medewerkers, bezoekers en deelnemers respecteren elkaar en trekken samen op. Op deze website vindt u alle organisaties, ervaringen en informatie.

Nieuws

NETWERK DAK: VERBINDEN - VERSTERKEN - VERTEGENWOORDIGEN
Nieuws van inloophuizen, buurtpastoraat, straatpastoraat

Opknappen tijdens NLdoet

Markt 17 in Wageningen doet jaarlijks mee aan de nationale vrijwilligersdag NLdoet van het Oranjefonds. Op 16 maart gaan ze…
Lees meer...

25 nieuwe vrijwilligers

Aanloophuis de Groene Luiken bestaat 25 jaar en wil in dit jaar 25 nieuwe vrijwilligers. Daarvoor werd een promotiefilm gemaakt.…
Lees meer...

11 april regionale bijeenkomst

Tijdens de regionale bijeenkomst in Amsterdam gaan we kennismaken bij het Kleiklooster. Daarbij worden de inloophuizen uit Noord-west Nederland en…
Lees meer...

Agenda

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Vacatures

JOTA, huis voor onmoeting en inspiratie in Oostburg zoekt een coördinator voor 0,5 fte. Lees meer ...

Inloophuis St Marten zoekt een coördinator voor 0,8 fte. Reageren kan tot 22 maart. Lees meer ...

Buurtpastoraat Utrecht zoekt directeur voor 12 uur per week. De directeur is de schakel tussen de 6 buurtpastores en het bestuur. Lees meer …

Contact

Bezoekadres
Mariahoek 17
3511 LG Utrecht

Postadres
Netwerk DAK
t.a.v. Dhr. P. Kuijper (voorzitter)
Catharijnesingel 121
3511 GX Utrecht

Coördinator Helma Hurkens
06 37 192 976
helmahurkens@netwerkdak.nl

Projectleider Jan van Opstal
06 24 951 353
janvanopstal@live.nl

Medewerker secretariaat Liesbeth Timmers
secretariaat@netwerkdak.nl

Vrijwilliger worden?

Inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat zijn altijd op zoek naar vrijwilligers en betrokken buurtbewoners. Je kunt bijvoorbeeld de rol van gastvrouw/gastheer op je te nemen, je kunt ondersteunen bij activiteiten of die zelf begeleiden, je kunt administratieve ondersteuning bieden, mee besturen of de PR ter hand nemen. Ben je al vrijwilliger? Lees hier de ervaringen van anderen en wat tips.

‘Grenzen stellen of juist oprekken in schrijnende gevallen’

“Het werk hier betekent veel voor mij. Ik krijg er zoveel respect voor terug. Niet van dat neerbuigende, maar gewoon aardig. Daarvoor doe ik het.” Voor Ahmed, die lang ziek thuis was, betekent koken ook contact met anderen, en vooral nog meer Nederlands oefenen.


Ahmet en Wiesje,
Vrijwilligers

Het is een hele kunst om voor mensen met zoveel verschillende achtergronden te koken. Wiesje (73) en Ahmed (58), vrijwillige koks bij MST Tilburg zoeken elke week weer naar nieuwe lekkere maaltijden, die maximaal 2 euro mogen kosten. En die gegarandeerd halal zijn. Daar gaat ze nooit mee sjoemelen, zegt Wiesje. De soep vooraf is dan max 1 euro. “Dan heb je tenminste een paar keer per week goed gegeten. Dat heb je toch nodig”, zegt kok Wiesje. Samen met Ahmed staat ze in de drukke keuken, terwijl zo’n 50 mensen eten komen halen. Sommige bezoekers slapen even bij na de maaltijd, met het hoofd op tafel.
Het MST is een stedelijk centrum voor educatie, ontmoeting en ondersteuning: informeel, laagdrempelig en gastvrij. MST staat voor Mensen in beeld houden. Het MST is ruim 25 jaar geleden opgericht door twee religieuze congregaties: MSC en FDNSC, en voelt zich schatplichtig aan de sociale traditie van deze religieuzen. Het betekent: dagelijks op een stimulerende manier mensen in kwetsbare omstandigheden ondersteunen.

Een team van acht professionals werkt samen met de onmisbare inzet van 198 vrijwilligers zoals Wiesje en Ahmed.Die beiden zijn al jarenlang actief in het grote inloophuis. Het is goed georganiseerd, vertelt Wiesje, want ze voelt zich altijd gesteund door haar in totaal 197 collega-vrijwilligers, terwijl zij bezig is. Want koken betekent ook hongerige en soms vertwijfelde mensen ontvangen. Moeten aanhoren ‘ik ziek, ik honger’ en dan de juiste woorden terugzeggen: Dat ze een snee brood gratis kan geven, maar niet veel meer. Dat er wel koffie is en wat warmte. Grenzen stellen of juist oprekken in schrijnende gevallen. Of de bezoeker doorsturen naar iemand die met de problemen structurele hulp kan bieden. Vrijwilligers kunnen terugvallen op acht professionals, werkzaam bij het MST.
Ahmed en Wiesje willen zich vooral richten op gezond koken. “We proberen er altijd verse groenten in te verwerken. Het valt soms niet mee, want we kunnen alleen dat geld uitgeven wat we ervoor binnenkrijgen. Soms neem ik wat basilicum of zo van thuis mee, dat

maakt het net iets lekkerder.” En ja, vandaag heeft Wiesje zelfgebakken cake bij zich. Ze deelt ervan uit bij de gratis koffie, gewoon omdat ze het leuk vindt. “Het werk hier betekent veel voor mij”, zegt de gepensioneerde receptioniste. “Ik krijg er zoveel respect voor terug en dankbaarheid. Niet van dat neerbuigende, maar gewoon aardig. Daarvoor doe ik het.” Voor Ahmed, die lang ziek thuis was, betekent koken ook contact met anderen, en vooral nog meer Nederlands oefenen. Want zijn kinderen zijn hier ingeburgerd, en dat betekent dat ook hij in Nederland oud zal worden. Hij tolkt soms voor bezoekers. Wekelijks overleggen zij samen over passende recepten. Een boek dat door andere inloophuizen is gemaakt met goedkope recepten voor grote groepen, is een vondst. “Niet steeds Harira,” lacht Ahmed, “ook bloemkoolsoep.” De koks proberen ook bezoekers te stimuleren om met recepten te komen, bijvoorbeeld van hun moeder in het thuisland. Maar dat vereist veel praten met de bezoekers, en zij zijn vooral doeners. Het is moeilijk om opvolgers

te vinden voor het werk in de keuken, zo heeft Wiesje gemerkt. Ze merkt dat veel Tilburgers toch neerkijken op de buitenlandse gasten in het MST, dat maakt haar heel boos. En in die strijd wil ze haar steentje bijdragen zolang het nog gaat. Het is wel liefdewerk oud papier, dat doet niet iedereen. En daarnaast is het ook nog eens verantwoordelijk werk dat je niet zomaar kunt laten afzeggen. De boodschappen moeten worden gedaan, de planning gemaakt en al in de ochtend wordt er gekookt.
Wiesje en Ahmed helpen elkaar waar het kan. Ja, ze vinden dat ze wel de straat een beetje schoonvegen voor de gemeente Tilburg. ‘Je ziet de ambtenaren wel komen kijken hier,” vertelt Wiesje. “Het zou fijn zijn als ze een keertje kwamen eten, gewoon om een beetje aandacht te geven. Of dat er een kleine subsidie kwam voor de maaltijden. En ja – maar daar heb ik het maar niet over – mijn auto loopt ook niet op water.”
De foto bij dit verhaal is gemaakt door Jan Nieuwstad.

 

Vrijwilligers en levensvragen

“Ik ging met een bezoeker praten. Maar die wilde helemaal niet praten. Nu ga ik naast hem zitten en zeg niets. Soms praat hij dan.” Dat vertelt een vrijwillige gastheer tijdens de regionale bijeenkomst over levensvragen. De clou is, dat het altijd gaat om hoe het voor de ander is. Als iemand bang is voor de tandarts, wuif het niet weg, maar nodig uit om er over te vertellen. Dat iemand naar je luistert, daar gaat het om, niet om oplossingen.Levensvragen zijn breed en op alle plekken poppen ze op. Mensen hebben minder met kerk, maar dat wil nog niet zeggen dat levensvragen verdwenen zijn, integendeel. In inloophuizen komen allerlei mensen met diverse achtergronden, van alle leeftijden, vaak met een klein sociaal netwerk. Je moet wel een duizendpoot zijn om overal goed op in te kunnen gaan.
Welke levensvragen bij bezoekers zie of hoor je in de dagelijkse praktijk? Eenzaamheid, alleen achtergebleven als partner is overleden. Mensen met een psychiatrische handicap: het gaat weer mis, dat er geen rust komt, dat het telkens terug komt. Drugsgebruiker die afgekickt is: ben ik wel gelukkig zonder die drugs. De motivatie vasthouden om niet-gebruiken vol te houden. Lichamelijke achteruitgang, beperkt voelen, buiten de maatschappij komen te staan. Waarom-vraag: waarom word ik met de nek aangekeken, waarom vind ik geen baan, waarom vind ik geen partner? Door een psychische klacht komt ook de vraag naar voren: wie ben ik? En de geloofsvraag: hoe is mijn verhouding met God? Dat zijn vragen die in een of andere vorm naar boven komen. Als je vrijwilligers bent is het best om die vragen te krijgen. Je hebt het gevoel dat je met lege handen staat. Geef geen oordelen, geef geen adviezen, maar vraag door en luister naar wat iemand kwijt wil.
Het gebeurt ook dat de vrijwilligers zelf met die vragen zitten. Eén van de vrijwilligers heeft een dierbare verloren en de gasten vangen hem op.

Download De mens als verhaal, Hermen van Dorp


 

Online training voor vrijwilligers

Voor een vrijwilliger in het inloophuis is het soms lastig om grenzen te stellen. Bijvoorbeeld een bezoeker trekt alle aandacht naar zich toe, of begint alweer over zijn gezondheid te klagen. Wat doe je dan?


Je wilt iemand niet kwetsen of teleurstellen, maar ziet dat andere gasten er last van hebben. Hoe kom je in het gesprek bij datgene wat iemand echt dwars zit? Humanitas biedt online trainingen die helpen bij lastige situaties. Die zijn ook voor vrijwilligers van inloophuizen zeer bruikbaar. Kijk hier voor de online trainingen.


 

Een plek om afscheid te nemen

Dak- en thuislozen worden zelden oud. Het komt vaak voor dat er niemand is om hen te begraven. De mensen van Het Kruispunt zorgen dan voor een afscheidsviering en herdenken ieder jaar de gestorven mensen van de straat bij het ‘Monument om te herinneren’ op begraafplaats Jonkerbosch in Nijmegen.


De Titus Brandsmakapel van Het Kruispunt, hartje stad, is een plaats voor koffie, muziek, kunst, samen koken en eten, en ook om afscheid te nemen.
Al sinds de oprichting van Het Kruispunt voorzien onze straatpastores in het verzorgen van passende en persoonlijke afscheidsvieringen. We maken er ruimte voor dat ieder op eigen wijze afscheid kan nemen en er recht gedaan wordt aan de overledene.
Dak- en thuisloze mensen krijgen in versterkte mate te maken met sterfelijkheid, rouw en verlieservaring. Op deze momenten komen er vaak vragen naar boven en kan er behoefte zijn om daarover met iemand te willen praten. Het voorzien in deze behoefte is en blijft een van de belangrijkste werkzaamheden van onze geestelijk verzorgers.
Samen met de mensen van de straat en soms met familie of instelling hebben Harrie en Berend, onze geestelijk verzorgers, in 2014 passende afscheidsvieringen verzorgd.
Tijdens deze momenten heerst er een grote verbondenheid en saamhorigheid en voel je hoe waardevol het is dat we dat we dat samen kunnen doen. Ieder kan op eigen wijze afscheid nemen, zich uiten en er wordt recht gedaan aan de overledene.
In het voor- en najaar hebben we met een groep betrokken vrijwilligers van n de straat de gemeentelijke graven op begraafplaats Jonkerbosch verzorgd.
Dankzij deze betrokken en groeiende groep vrijwillige straatmensen blijft deze plek en Het Monument om te Herinneren er netjes bij liggen. Het Monument is ter nagedachtenis aan overleden dak-en thuisloze mensen in Nijmegen. Om aandacht te vragen voor het lot van deze mensen, hen recht te doen en nabestaanden een plek van afscheid en bezinning te geven.
Lees meer over Het Kruispunt Nijmegen in het lezenswaardig jaarverslag 2014.