Tips voor de feestdagen

De kerstperiode verdient speciale aandacht. Ook in deze donkere maanden zijn wij er voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Om inloophuizen op weg te helpen, zetten wij drie initiatieven op een rij.  

Kerstmaaltijd
Vrijwilligers en bezoekers eten samen. Een vrijwilliger en een bezoeker worden aan elkaar gekoppeld om samen een maaltijd te delen. Het Noodfonds kan worden ingezet om een lekkere maaltijd te laten bezorgen door een lokaal restaurant, zodat het toch voelt als een écht kerstdiner.

De straat op
Op pad met warme chocomelk. Als je een aantal enthousiaste vrijwilligers hebt, kun je ze op pad sturen met een kar of bakfiets met daarin warme chocolademelk (of thee en koffie), iets lekkers, kleine cadeautjes. Denk aan een opvouwbare fietsaanhangwagen, boodschappenwagen of bolderkar.

Presentjes 
Steek bezoekers in de kerstperiode een hart onder de riem door kleine presentjes te bezorgen of klaar te halen. Wat dacht je van een tasje met daarin een lekkere warme muts, chocoladeletter en een kaart die door vrijwilligers is beschreven. Inloophuis de Steiger en De Zwaan in Alkmaar gaan bijvoorbeeld afhaal kerstmenu’s aanbieden aan de gasten. Coördinator Marieke schrijft: “Wij denken aan een feestelijk tasje met de maaltijd, maar ook een placemat, servet, een kaarsje, een bemoedigende kaart, etc.”

Betrek ook bezoekers
Ook bezoekers kunnen én willen vaak graag wat doen. Het is voor hen een nare tijd. Juist als je iets kunt doen voor een ander, dan ga je je beter voelen. Bedenk hoe bezoekers een rol kunnen spelen in jullie kerstactiviteiten. Laat bijvoorbeeld een bezoeker en vrijwilliger samen op pad gaan met warme chocolademelk, laat bezoekers meedenken over de samenstelling van de kleine presentjes.

U kunt geen aanvragen meer doen bij het Noodfonds van Netwerk DAK. We wensen jullie alvast veel succes met de voorbereidingen op de kerstperiode!

gepubliceerd: 20 november 2020