Ontdek Den Bosch door de ogen van (ex-)daklozen

Het kan iedereen overkomen, dakloos worden. Maar wat betekent dat eigenlijk, dakloos? Hoe leef je dan en wat maak je mee? Stichting Loods in Den Bosch en Stem in de Stad Haarlem lanceerden stadswandelingen die via een app te volgen zijn. Voormalig dak- en thuislozen vertellen hun verhaal aan de hand van plekken in de binnenstad.

De Verscholen Stad 

De nieuw gelanceerde app de Verscholen Stad laat mensen een kijkje nemen in de leefwereld van dak- en thuislozen in Den Bosch zodat er meer begrip ontstaat voor deze groep mensen en hun persoonlijke situatie. De dagelijkse organisatie van De Verscholen Stad wordt ondersteund door medewerkers van de organisatie Stichting Loods, die is aangesloten bij Netwerk DAK.

Met De verscholen stad, maak je een wandeling met ex-daklozen door Den Bosch. Deze wandeling kun je nu zelf maken met de app. Download de app ‘De verscholen stad’ en je kunt kiezen uit vier wandelingen door de binnenstad van Den Bosch. De straatgidsen Stefan, Bernard, Arja en Sharon leiden je rond en vertellen over de periode dat zij op straat sliepen. Zo leer je naar de stad kijken door de ogen van daklozen mensen.

Op 9 april ging de app online. Op die dag werden wandelaars onthaald met koffie op het kerkplein waar de gidsen ook zelf aanwezig waren. Het blijft overigens mogelijk om in groepjes tot 4 personen de wandeling met de gidsen te doen. Kijk hier voor meer informatie.

Audiotour Haarlem

Op zaterdag 24 april onthulde de Haarlemse burgemeester Jos Wienen de bijzondere audiotour van Stem in de Stad. Onze audiotour is een wandeling langs twaalf locaties in Haarlem waar Haarlemmers hun verhaal en herinneringen delen over die plek.

De audiotour is herkenbaar door een speciale stoeptegel met een QR code erop. Wanneer u met de camera van uw mobiele telefoon de QR code scant, dan hoort u het ontroerende maar ook hoopvolle verhaal van één van de gasten van Stem in de Stad. Een beroepsmilitair bijvoorbeeld die PTSS kreeg na een missie en die een schuilplaats vond onder de Amsterdamse Poort. Een echtpaar dat vertelt dat zij vanwege financiële problemen negen maanden in hun auto sliepen. Een vrouw, gevlucht uit Burundi, die door haar ‘’bevrijders’’ gedwongen werd om in de prostitutie te werken.

gepubliceerd 15 april 2021