Herfst tips in coronatijd

Met de herfst voor de deur en aangescherpte coronamaatregelen staan veel inloophuizen voor nieuwe uitdagingen. Wij geven een kort overzicht met tips om de komende tijd tegemoet te gaan:

Warm blijven
Een goede ventilatie in het inloophuis is erg belangrijk. Wij raden iedereen dan ook aan om de ramen en ventilatieroosters open te zetten. Omdat het binnen erg koud kan worden, gaan we op zoek naar manieren om de bezoekers toch een comfortabele plek te kunnen bieden. Geef elke bezoeker bijvoorbeeld een eigen fleecedekentje, een muts en een tasje met daarop de voornaam waar deze spullen in bewaard kunnen worden. Zo blijft iedereen binnen lekker warm!

Mondkapje
Het dringende advies van de overheid is om in openbare ruimtes een mondmasker te dragen. Kijk hier voor uitgebreide informatie. Een inloophuis kan zelf de afweging maken om dit advies te volgen. Meespelen bij deze afweging kan bijvoorbeeld het aantal bezoekers dat tegelijk binnen kan zijn en of het mogelijk is om afstand te houden bij het binnenlopen en bij toiletbezoek.

Wij raden aan elk inloophuis aan om bij de deur een doos met mondkapjes klaar te zetten. Op deze manier heeft elke bezoeker toegang tot een mondkapje. Blijf daarnaast controleren of mensen klachten hebben, noteer contactgegevens van bezoekers, houd 1,5 meter afstand, beperk het aantal bezoekers binnen per ruimte tot 30.

Anderhalvemeter-presentie
De anderhalvemeter-samenleving vraagt nieuwe manieren om present te zijn. Netwerk DAK schreef een uitgebreide handleiding vol met tips en ideeën over hoe present te zijn buiten het inloophuis. Belangrijk is om het contact met bezoekers te houden. Ook met hen die nog niet naar het inloophuis kunnen of durven te komen.

Ga naar buiten om mensen op te zoeken. Vul fietstassen, boodschappenwagentjes en bakfietsen met koffie, boterhammen en attenties, kleed je warm aan en ga naar de mensen toe. Bel aan bij bezoekers die lang niet zijn geweest of maak een praatje op straat. Zoek vrijwilligers die wind en kou willen trotseren. Wellicht zijn er bezoekers die hier aan bij willen dragen.

Nieuwe activiteiten
Veel inloophuizen hebben tijdens de coronacrisis nieuwe activiteiten opgezet die veilig in een anderhalvemeter-samenleving kunnen worden gehouden. Een succesvolle activiteit is om samen te gaan wandelen. Maak kleine wandelgroepen van 2 of 3 bezoekers. Als er weer een nieuwe lock down komt, kunnen ze al wandelend contact houden en in beweging blijven. Zorg dat ze zelf contact op kunnen nemen met elkaar.

Blijf ook vrijwilligers betrekken die nog niet naar het inloophuis kunnen komen. Vraag hen bijvoorbeeld om persoonlijke kaartjes te schrijven naar bezoekers. Leuk om te maken én leuk om te ontvangen.

Pas ook op jezelf!
De nieuwe maatregelen zorgen ook voor meer stress en inspanning om het inloophuis veilig te houden. Van coördinatoren en vrijwilligers wordt veel gevraagd en soms slaat de vermoeidheid toe. Ook voor mensen die al een beperkt netwerk hadden wordt het steeds zwaarder naarmate deze situatie langer duurt. Ons advies voor deze tijd: wees voorzichtig en heb aandacht voor elkaar en jezelf.

Gelukkig merken we overal hoe belangrijk de inloop is voor bezoekers en hoe blij ze zijn dat we weer kunnen komen. Nu de inloop met zoveel beperkingen te maken heeft, blijft het belangrijk om andere manieren te vinden om contact te houden.

Heb je suggesties of aanvullende informatie: deel het met een email aan info@netwerkdak.nl. Dan kunnen we van elkaar leren.

gepubliceerd: 6 oktober 2020