Heropening en zelftesten

Vanaf 5 juni is open inloop weer toegestaan. Er blijven wel beperkingen, zoals gezondheidscheck bij de deur en 1,5 meter afstand. Het miniserie van VWS maakte een handreiking en pleit herhaaldelijk voor het gebruik van zelftesten. Netwerk DAK kon via het Armoedefonds aan alle aangesloten inloophuizen zelftesten aanbieden. 61 organisaties bestelden samen 11.000 zelftesten. Voor half juni worden ze opgestuurd.

Verder lezen? Lees hier de handreiking van het ministerie. Lees hier vraag en antwoord.

Zelftesten

Nog niet iedereen is ingeënt en ook als je gevaccineerd bent, kun je het virus nog overdragen. Omdat je het coronavirus bij je kunt dragen zonder dat je klachten hebt, zijn zelftesten nuttig. Met zelftesten spoor je die onzichtbare besmettingen op. Zo kwamen bij de fieldlab experimenten door sneltesten mensen in beeld die positief waren maar nergens last van hadden. Die gingen in quarantaine om nieuwe besmettingen voorkomen. Gebruiken de zelftesten dus als extra check om besmettingen in je inloophuis te voorkomen. Een negatieve uitslag geeft 80% zekerheid dat je geen coronavirus bij je draagt. Bij klachten mogen gasten en vrijwilligers niet toegelaten worden in het inloophuis en kunnen zij een officiële test laten doen.

Voor wie?

Vrijwilligers en medewerkers kunnen de zelftesten gebruiken. Bij middelbare scholen wordt leerlingen en leerkrachten gevraagd om 2x per week een zelftest te doen. Bezoekers kun je de zelftest laten doen en de eerste keer uitleggen hoe het werkt. Doe het desnoods voor. De testen zijn niet belastend en het is dus ook niet eng om zo’n test te doen.

Wanneer geef je de zelftest? Het meest logische moment is om de bezoekers de test te laten doen voordat ze binnenkomen. Dat is niet altijd mogelijk. Door het zelftesten tijdens de inloop aan te bieden, leer je mensen niet alleen hoe de test werkt, je praat ook over het belang van besmettingen voorkomen, en dan volgt automatisch het gesprek over belang van vaccineren en testen bij klachten. Zolang niet een groot gedeelte van de bevolking is ingeënt, blijft de 1,5 meter samenleving in stand.

Opnieuw spannende tijd

In de jaarverslagen die Netwerk DAK van lokale organisaties ontvangt, is te lezen hoe inloophuizen er het afgelopen jaar in slaagden om contact te onderhouden met de bezoekers. Er is ongelooflijk veel energie gestoken om binnen de regels te doen wat mogelijk was. Fijn dat open inloop op 5 juni weer mogelijk wordt. Er zullen ook zorgen zijn: komen de bezoekers terug? Gaan de vrijwilligers weer meedoen? Opnieuw een spannende tijd. We wensen ieder veel succes.

Heb je vragen, aarzel niet en neem contact op via info@netwerkdak.nl.

gepubliceerd: 2 juni 2021