Ga erop uit in de lente

De krokussen en narcissen staan volop in bloei en het warme lenteweer lokt iedereen naar buiten. Ook inloophuizen, buurtpastoraat en straatpastoraat zitten vol nieuwe energie om dingen te ondernemen. Hoe kun je, ondanks de coronamaatregelen, ook dit voorjaar bezoekers en vrijwilligers bereiken? Netwerk DAK zet een aantal creatieve ideeën op een rij.

Verbind vrijwilliger en bezoeker

Grote groepsactiviteiten kunnen nu niet plaatsvinden en de inloop is kleinschalig. Dat betekent gelukkig niet dat vrijwilligers niets kunnen doen. In het inloophuis Schothorst in Amersfoort hebben ze maart daarop uitgeroepen tot de ‘Kom in actie!’ maand. Ze roepen hun vrijwilligers op om in actie te komen en iets te betekenen voor elkaar, ieder met zijn eigen talent.

Ze vragen hun vrijwilligers: “Wat kun je goed of doe je graag waarmee je een ander van dienst kunt zijn? Misschien bak je graag een taart of vind je het leuk om een keer soep te maken voor een ander. Of ben je handig en wil je een klusje voor iemand doen? Of wil je liever iemand blij maken met samen een middagje knutselen? Of bied je liever aan om een keer een ommetje of fietstochtje met iemand te maken met onderweg een fijn gesprek? Een spelletjesmiddag? Samen picknicken? Gezellig samen een tuin voorjaarsklaar maken of een middagje helpen opruimen in huis?”

In het inloophuis worden kaartjes met het aanbod opgehangen. Iedereen die binnenloopt kan een kaartje meenemen en van een aanbod gebruik maken. De gegevens van de vrager en aanbieder worden door het inloophuis aan elkaar gekoppeld. Een leuke en toegankelijke manier om met onze eigen talenten iets voor elkaar te kunnen betekenen. Kom jij ook in actie?

Samen kunst maken

Ook op afstand kun je werken aan samenhorigheid tussen wijkbewoners, vrijwilligers en bezoekers. Dat liet Stichting Ik Wil in Eindhoven zien met hun collectieve kunstproject. Iedereen die zich aanmeldde voor het kunstproject kreeg een schilderpakketje thuis bezorgd.

Van te voren is er een ontwerp gemaakt voor een grote vlinder. De afbeelding is opgedeeld in allemaal kleine vakjes. Het was aan de wijkbewoners om de vakjes in te vullen. Later zijn alle schilderijtjes samengevoegd en tijdens een feestelijke bijeenkomst is het wijkkunstwerk ‘Vlinder’ onthuld. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk hier een foto.

Wandelen

Het mooie lenteweer nodigt uit om samen te gaan wandelen. Er zijn allerlei manieren om te wandelen met een creatieve twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze drie:

  •  Gebruik bijvoorbeeld de app Ommetje om elkaar uit te dagen om elke dag naar buiten te gaan.
  • Organiseer op een vast moment in de week inspiratiewandelingen. Deelnemers kunnen zich van te voren aanmelden. Je kunt deelnemers met een mooie reflectie of overdenking op pad sturen, of twee onbekenden aan elkaar koppelen om samen te gaan wandelen.
  • Maak een wandelroute langs de mooiste plekken rondom het inloophuis. Vraag bezoekers en vrijwilligers hun mooiste foto’s te delen! De wandeling eindigt uiteraard met een lekker kopje koffie in of buiten het inloophuis.

Wij wensen jullie veel succes!

Tijdens de studieochtend ‘Presentie, ga erop uit! Van inloop naar uitloop tijdens en na corona’ deelt Netwerk DAK drie best practices van nieuwe manieren van werken. Benieuwd naar de verhalen? Bekijk de opname van de studieochtend hier op YouTube. De praktijkvoorbeelden beginnen na 48:00 minuten.

gepubliceerd: 23 april 2021