Terugkijken afscheid Dick Couvée

In krachtige bewoordingen uitleggen wat diaconie is, dat deed Dick Couvé bij zijn afscheid. Ter gelegenheid van zijn afscheid werd er op vrijdag 13 november een online symposium georganiseerd. Ombudsman Reiner van Zutphen sprak zijn verontrusting uit over het mensbeeld van de overheid dat steeds meer door wantrouwen gekleurd wordt. 

Na 12 jaar nam Dick Couvée, predikant-directeur van de Pauluskerk, afscheid. De Pauluskerk is een kerk waar iedereen vrij kan in- en uitlopen. Niet alleen een dak-of thuisloze of vluchteling maar ook een voorbijganger die simpelweg eens binnen wil kijken. Of bezoekers die een kerkdienst willen volgen. De Pauluskerk organiseert activiteiten om vooral mensen in nood te helpen en is een woonkamer die voor iedereen openstaat.

Interview trouw 
“Corona laat zien: we zijn door en door sociale wezens.” Met die woorden eindigt het interview met Dick Couvée bij zijn afscheid van de Rotterdamss Pauluskerk. Het interview in dagblad Trouw gaat over het grote aantal  Oost-Europeanen dat door de corona-crisis dakloos is geworden. Veel van hen doen een beroep op de Pauluskerk.Doordat de woning vaak aan werk is gekoppeld, staan deze arbeidsmigranten direct op straat als zij hun baan verliezen. In de hoop dat ze toch weer werk vinden, blijven ze hier. Couvée uit voorts zijn zorgen over de vangnetten die zijn afgeschaft of verkleind in de 12,5 jaar dat hij werkte als predikant van de Pauluskerk.

Lees het artikel in Dagblad Trouw

Online symposium
Op vrijdag 13 november was het (online) symposium. Wat is er aan de hand in de stad en in de rest van Nederland? Wat zijn nu de meest kwetsbare mensen en wat zijn hun verhalen? Wat hebben zij vooral nodig? En wat is dan de rol van de kerk en het diaconaat? Verschillende sprekers reflecteerden op deze vragen, tijdens deze middag, over armoede en achterstand, over macht en verzet en over ‘though love’. Met: Katinka Broos (stichting wijkpastoraat Rotterdam), bezoekers van de Pauluskerk, Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman), Thijs Tromp (bijzonder hoogleraar diaconaat, PThU) en een afsluitend woord van burgemeester Aboutaleb.

Bekijk het online symposium hier terug. De ombudsman begint bij 1.24 minuten en Dick Couvée bij 2.03 minuten.

gepubliceerd: 16 november 2020