Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Waar doe je het voor? ontmoeten

Hij geniet van de zon; we delen de lunch waar hij gulzig van mee eet. Hij is duidelijk dakloos; zijn lichaamsgeur creëert ruimte om hem heen. Het is moeilijk om met hem te praten. Via de tekeningen geeft hij wat informatie. Als hij gaat geef ik hem wat kleurtjes en papier mee. Een mens leeft per slot niet van brood alleen. Hij laat een paar kleine kunstwerkjes achter.
Waarom is dit nu zo’n ontmoeting die in je geheugen blijft hangen?
Het is een ontmoeting waar je voor moet kiezen. Een ontmoeting waar je niet automatisch voor kiest. Vanuit je eigen achtergrond heb je zo al een hoop vooroordelen die je eerst moet overwinnen. Hoe rijm je ont-moeten als er zoveel moet voordat je aan een echte ontmoeting toe komt?
Ont-moeten is hier niet datgene doen wat er van je verwacht wordt. Jezelf losmaken van wat er allemaal moet om er bij te horen.
Het is een ontmoeting die doorgaat. Hoe komt het dat iemand die duidelijk verstandelijk gehandicapt is aan het zwerven kan gaan? Een vraag die ik stel aan hulpverleners die ik ontmoet.
In de huiskamer van de inloop hangt één van de tekeningen. Ik heb er een klein gedichtje bij geschreven. Na ongeveer een half jaar komt één van de bezoekers met een wissellijst. Misschien is dit iets voor die tekening, anders wordt hij vuil.

Anneke van Elderen, Annahuis Breda, 2006

terug
 
 
In Beeld
Activiteiten bij de inloop
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door