Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Inloophuizen laten vitaliteit zien

Impresie van de dag.
Foto's: Arnold van Loo en  Susanne van Loo
 

Tijdens de geslaagde landelijke netwerkdag was zichtbaar dat inloophuizen vitale organisaties zijn. Inloophuis Meet-Inn te Ede bestaat al 25 jaar, Markt 17 in Wageningen bestaat 5 jaar en Oase Oosterbeek dat twee weken geleden de deuren opende: allen bruisen zij van de activiteit en nieuwe ideeën. Met hun inzet was het mogelijk om een stevig programma neer te zetten, met veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen.
"Wat ik zo prachtig vind aan jullie: jullie vragen niet: ‘wat breng jij op voor de maatschappij, kost jij meer dan jij opbrengt, zit jij economisch in de min?’
Nee, jullie geven me het gevoel: jij bent een kostbaar mens, jij bent eindeloos de moeite waard!" zei Jan Rendemens tijdens zijn inleiding.
Klik hier voor de speech van Jan (van Opstal) Rendemens
Sluit aan bij waar de energie is', was de boodschap van Nico de Boer. Jullie organisaties zijn eigenlijk een soort burgerinitiatieven. En het wemelt tegenwoordig van de burgerinitiatieven. Niet allemaal zijn even leuk. Je kunt de terroristen die aanslagen plen ook als een burgerinitiatief beschouwen. Maar dan een minder mooie. Wat jullie doen is ontzettend belangrijk. Want ook bij burgerinitiatieven mogen de kwetsbare mensen niet uit het oog verloren worden. Kijk hier voor zijn presentatie.
'Werf geld ook via internet', gaf Henrik-Jan Graber mee. En maak gebruik van andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld via de website Techsoup, kun je je als stichting aanmelden om in aanmerking te komen voor software tegen sterk gereduceerde prijzen. Ook krijg je dan een tegoed om advertenties te plaatsen met google adds.
Netwerk DAK maakte voor deze netwerkdag een webshop. Het aanbieden van 'producten' is ook een manier van geld werven. Kijk bijvoorbeeld eens bij de webshop van De Regenbooggroep in Amsterdam, waar je een msaltijd of een schaap kan doneren. Of probeer geld te werven via 'geloof in je project'.
 
Wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) is in Ede verantwoordelijk voor onder andere Arbeidsmarkt en Participatiewet. Zij sprak over het belang van de civil society.

“Onlangs bezocht ik een community in een Londense achterstandswijk die werkt vanuit de overtuiging dat het welbevinden van een mens voor 70 procent gelegen is in goede huisvesting, persoonlijke hygiëne, goede sociale contacten en werk. De overige 30 procent betreft de gezondheid. Als aan die 70 procent niet wordt voldaan zal de aanspraak op gezondheidszorg stijgen. Die overtuiging deel ik en ik zie dat ook bijvoorbeeld bij Meet-Inn hier in Ede. Mensen komen er voor een goede maaltijd, sociale contacten, krijgen desgewenst hulp bij het (her)vinden van een dagritme, etc. Met de uitvoering van de Participatiewet  wordt het belang van instanties als Meet-Inn in mijn optiek alleen maar groter. Inloophuizen zouden eens moeten kijken of ze zich verder kunnen ontwikkelen tot social enterprises. zoals Bromley by Bow in Londen. Ik zie ernaar uit!”
 
Op werkbezoek bij inloophuishuis Markt 17 in Wageningen. Eerst een ronde voorstellen, want het gaat ook om de interactie op zo'n dag. Vervolgens een presentatie van coördinator Jaap de Graaff en van een vrijwilliger.
Zij vertelden onder anderen over het nieuwe project: ‘Van actieve burger tot duurzame vrijwilligers’. Daarin onderzoekt men de betekenis die een inloopcentrum als Markt 17 heeft in het leven van mensen. De basis van het onderzoek zijn de verhalen van bezoekers en vrijwilligers over Markt 17. De verwachting is dat dit onderzoek waardevolle informatie op kan leveren voor Markt 17, maar ook voor andere inloopcentra en voor overheden.
Luisteren naar de presentatie in Meet-Inn te Ede. Zo'n presentatie spiegelt aan de aanpak die de bezoekers in de eigen organisatie kiezen. Dat blijkt ook uit de vragen en het gesprek dat volgde.
Een wandelijk door het centrum met straatpastor Max Paans. Want de straat is de plek waar Max de mensen ontmoet.
It's a mistery to me
How you speak
The answer of a present step I see
Because you took me by surprise
A blessing in disguise
Yeah you took me by surprise when you said
Listen
Listen
Listen don't speak

De tekst 'Listen to me...' past natuurlijk helemaal bij het werk waar de aanwezigen voor staan. De zaal luisterde dan ook geboeid. Klik hier voor hele de tekst. Rogier Pelgrim zingt meer maatschappelijke liederen. Bijvoorbeeld over een vrijwilligster die zich inzet voor vluchtelingen en steeds vindt dat ze te weinig doet. Terwijl hij vindt dat ze al zo veel doet.
Zijn cd's zijn te bestellen via bol.com.
Het aandachtig luisterende publiek. Op de dag waren zo'n 80 aanwezigen vanuit 25 inloophuizen: bestuurders, beroepskrachten en vrijwilligers.
Dagvoorzitter Bernadette van Dijk presenteert de nieuwe folder van Netwerk DAK. Download hier de folder.
       
   

 

terug
 
 
In Beeld
Activiteiten bij de inloop
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door