Een steekje los
Michel, gast in ons Meester Geertshuis spreekt me aan op mijn laatste column in het kerkblad. Hij vindt dat ik vaak de extreme voorvallen beschrijf. Zo blijven de mensen denken dat iedere bezoeker in het Meester Geertshuis –zeg maar- zo gek is. En dat is hij niet, terwijl hij wel bij ons komt. Zijn boodschap is: als je een beperking hebt- en dan met name een psychische beperking- is het moeilijk om je geaccepteerd te weten in onze maatschappij. Nog nooit een baan gehad en eeuwig met de vut, zei hij me wel eens moedeloos. Zo ervaart Michel het vaak.
Onlangs kwamen er 20 theologiestudenten op studiebezoek in huis. Mirthe vertelde over haarzelf en wat ons huis voor haar betekende. Ze was open over haar psychische ziekte. Ondanks haar hbo opleiding en scherpe verstand, kan ze geen baan aan. Ze identificeert zich niet meer met alle beelden die de maatschappij van iemand van haar leeftijd heeft. Zoals de rol van werkende vrouw, echtgenote, moeder. Als ze zich daarmee blijft vergelijken dan heeft haar leven geen zin. Ze leeft haar leven meer in haar relatie tot God. En grotere doelen dan het hier en nu. Het Meester Geertshuis geeft haar een reden om het huis uit te gaan. Soms alleen maar even om een warme bak koffie halen. Maar ook om actief te zijn. Ze zegt: iedereen wil van nature iets voor iemand anders betekenen en dat kan hier, klein of groot maar je betekent iets. De studenten luisterden met grote aandacht. Zij dachten op hun beurt weer dat dit soort diaconale plekken slechts werden bezocht door de junks en zwervers van onder de brug. Haar verhaal stelde hun plaatje bij.
Laatst speelden we met gasten en kerkgangers een spel over stigma’s. De begin vraag was: wat betekent een steekje los? De synoniemen vlogen over tafel: niet helemaal 100%, van lotje getikt, mesjogge, geschift. Wat zijn er toch veel woorden voor mensen die niet in het gangbare beeld passen. Het is een creatief vorm gegeven en gedegen spel wat inzichtelijk maakt hoeveel vooroordelen er over psychisch zieken zijn. Zo open praten leverde veel begrip op. Er zitten zoveel méér kanten aan een mens dan alleen zijn of haar beperking. Jammer dat Michel er niet bij was. Het had hem goed gedaan. Het steekje los werd opgehaald en het eenzijdige beeld over bezoekers van ons huis weer recht gebreid.
Ceciel Funnekotter, Meester Geertshuis Deventer
Reageren? ceciel@meestergeertshuis.nl
Het steekje-los spel een keertje samen spelen? Laat het me weten!
|