Netwerk DAK - Door Aandacht Kracht
 
Bart of Dirk

Bart of Dirk
 
 
Sinds er niet meer dag in dag uit geklust moet worden hebben we de woensdagmiddag tot vaste klus en poetsmiddag uitgeroepen. Na een klein uurtje stofzuigen en poetsen zitten we aan de lunchtafel.
Het gesprek gaat over het brood wat ik die ochtend op weg naar het Meester Geertshuis even snel gekocht heb. “ja jij koopt altijd zulk lekker brood”, zegt er een. Gewoon Bakker Bart, zeg ik, gewoon de eerste beste bakker die ik tegenkom vanaf het station.
Voor dát lekkere donkere bruine brood hebben we geen geld, zegt J, die al minstens 25 jaar van een uitkering moet rondkomen. Ik ga naar Dirk, voor 39 cent een brood zegt ze.
Hoe lang het terug is dat ze kochten waar ze zín in hadden, in de supermarkt dat wisten ze niet meer. Op maandag bedenken dat ze samen op de vrijdagmarkt een verse kibbeling gingen halen en eten… éentje hé dat was hoe ze het deden. F vervolgt dat tegenwoordig mensen niet meer met armoede kunnen omgaan. Vroeger in den Haag toen ze met zijn zessen in de tweekamer woning woonden kon zijn moeder altijd vergenoegd zijn als ze het weer gered had, het met de weekcenten omgaan. Ze noemde dat in plat Haags smijchelen. Een lange neus trekken naar de rijken, met hun overbodige luxe. De tevredenheid met de kleine genoegens. F heeft het allemaal in zijn bijna 50 jarig leven meegemaakt. Van eigenaar van 7 horecatenten geld als water verdienen, tot nu in de schuldhulpverlening zijn leven weer op proberen te bouwen. Hij is van erg hoog diep gevallen. En dat overleven heeft zijn moeder hem geleerd, want nu maken mensen die schulden hebben zichzelf en hun gezin van schaamte van kant. Dat is pas erg. Maar vertelt met verve van die Ene die hem boven zijn ellende heeft uitgetild. Hij is gezegend door de weg die Hij hem gewezen heeft.
En zo aan tafel bedenk ik me wie er hier nu de sterken zijn, en wie van wie nu eigenlijk iets kan leren…
 
Ceciel Funnekotter
Coördinator  Meester Geertshuis Deventer
 

terug
 
 
In Beeld
Activiteiten bij de inloop
meer
 
Wat doet Netwerk DAK?
meer
 
Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door